Ethno on the road på Linköpings folkmusikfestival. Foto: Berit Nygren/SR
1 av 2
Ethno on the road på Linköpings folkmusikfestival. Foto: Berit Nygren/SR
Saxofonisten och ledaren Hanna Wiskari och sångerskan Reshma Bhat i Ethno on the road. Foto: Berit Nygren/SR
2 av 2
Saxofonisten och ledaren Hanna Wiskari och sångerskan Reshma Bhat i Ethno on the road. Foto: Berit Nygren/SR

Unikt folkmusikkoncept fyller 25

3:20 min

Varje år samlas ett 100-tal unga folkmusiker från Sverige och ett 20-tal andra länder i Rättvik för att lära sig traditionella låtar av varandra. Det handlar om ett unikt svenskt koncept som fyller 25 år i år.

Nu turnerar sju av dem med material från i somras.

- Idén är att unga musiker från hela världen ska få träffas och byta musik med varandra, och se vad som är likheter och olikheter och att hitta vänner, säger saxofonisten Hanna Wiskari som också är en av ledarna.

Ethno finansieras till stor del med offentliga medel* och det gör att lägret kan bjuda in ett antal unga folkmusiker från andra delar av världen som annars inte hade haft råd att komma.

På höstkanterna sedan får lägret en fortsättning i en mindre grupp under namnet Ethno on the road. I år kommer musikerna i den gruppen från Sverige, Bulgarien, Iran och Indien, och sättningen är alltifrån sång och det persiska strängsinstrumentet tar till gitarr, bas, cello, fiol, saxofon och säckpipa, och här i inslaget får vi höra hur det lät i lördags på Linköpings folkmusikfestival när svenska Alexandra Nilsson och indiska Reshma Bhat sjöng tillsammans.

Ja, Ethno fokuserar alltså på mötet mellan människor och musiken, inte på nationer, så om någon har velat ha med sig politiska symboler på scen har det avstyrts, säger Hanna Wiskari.

Jag frågar sångerskan Reshma Bhat om de verkligen alltid är vänner i gruppen.

- Jamen, självklart, svarar Reshma med ett skratt.

- Vi har det så roligt. Vi är som en familj.

Det finns en del gemensamma drag i traditionsmusik från hela världen. Det är bland annat sättet som den lärs ut på, på gehör, och att mycket av den är melodibaserad, men sedan varierar själva melodierna och sättet att smycka ut dessa, bland mycket annat.

Bland de låtar som Ethno on the road har med sig i år finns en traditionell från Rajastan i nordvästra Indien. Den har bland annat fått ackord i Ethnos händer vilket gör den här versionen unik:

- Yeah, we don't usually have the chords when singing the folk songs, so this is kind of a fusion of different instruments and different kind of music, and put together as one beautiful bouquet, yeah, säger Reshma Bhat.

Medverkande på årets Ethno on the road är:
Reshma Bhat, sång, Indien
Khorshid Dadbeh, tar och tambor, Iran
Viktor Dzhorgov, gitarr och säckpipa, Bulgarien
Alexandra Nilsson, cello och fiol, Sverige
Mårten Hillbom, slagverk, Sverige
Peter Rousu, bas, Sverige, ledare
Hanna Wiskari, saxofon, Sverige, ledare

*Ethno 2015 arrangeras av Folkmusikens Hus i samarbete med bland annat Rättviks kommun, Sveriges Spelmäns Riksförbund, studieförbundet Bilda, Folk You, Kulturutveckling Gävleborg och Musik i Dalarna. Sedan stöttas projektet ekonomiskt av Dalarnas läns landsting och Statens Musikverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista