Fredrik Wadström utvecklar bakgrunden till Belarus kontra Vitryssland

1:54 min

Ska man säga Vitryssland eller Belarus? Den frågan har uppmräksammats efter att Svetland Aleksijevitj fick Nobelpriset i litteratur. Rekommendation här i Sveriges Radio är Vitryssland, men tidigare idag har Fredrik Wadström, tidigare Rysslandskorrespondent och medarbetare på Kulturredaktionen, gått ut med att han i fortsättning kommer att säga Belarus. Det har väckt både postiva och negativa reaktioner. I Kulturnytt 15.45 berättade Fredrik Wadström mer om bakgrunden till ställningstagandet.

– Det har ju varit en ganska lång process där allt fler av oss har blivit medvetna om att det här inte håller i längden. I ordet Belarus finns inget Ryssland. Och om landet har valt att döpa sig till något som hänvisar till andra historiska begrepp så måste vi också vara lyhörda för det.

– Det här med Vitryssland går ju tillbaka till början av 1800-talet i den meningen att det var en förryskning av området under ryska imperiet som sedan hölls kvar under Sovjettiden man kallade det för den "vitryska sovjetrepubliken". Sedan när landet blev självständigt 1991 hade vi av någon anledning kvar Vitryssland inte bara på svenska utan på många europeiska språk. Engelskan övergav däremot det gamla namnet och säger idag Belarus.

– Och när vi nu har en nobelpristagare som Svetlana Aleksijevitj som satt det här landet på kartan så måste vi nog fundera på allvar om det inte är dags att växla om för det här med Ryssland i ordet Vitryssland skickar helt fel signaler, både historiskt, politiskt och kulturellt.

Men hur mycket är det här en språkfråga och hur mycket är det en politisk fråga?

– Det är en språkfråga i den meningen att det inte finns något Ryssland i ordet så därför blir det underligt, men om vi tycker att det inte finns några politiska nyanser i det så är ju inte det samma sak som att det inte finns det i andra delar av världen. Till exempel har ju Ryssland under många år kallat landet för Belarus, alltså det som är landets faktiska egna benämning och som vi gärna vill gå över till på Kulturredaktionen. Men på senare tid så har det där svängt så statliga ryska medier, som ju är väldigt mycket megafoner till vad makten tycker och vill skicka för signaler, har ändrat till Belorusia, som alltså är motsvarigheten till Vitryssland. Och det säger ju en del om att Ryssland inte längre betraktar det här som ett helt eget område utan som en del av den ryska kulturella och historiska och politiska sfären. Så där är det ju politik, säger Fredrik Wadström.

Framöver kommer namnet Belarus företrädesvis användas i Kulturredaktionens program.