Nils Landgren. Foto: Johannes Lundberg/SR
Nils Landgren. Foto: Johannes Lundberg/SR

Guldkatten till Nils Landgren

På Sveriges Radio P2:s årliga gala på jazzområdet, Jazzkattengalan, igår kväll gick hederpriset Guldkatten till trombonisten, konstnärliga ledaren med mera Nils Landgren.

Motiveringen var att Landgren "delar generöst med sig av internationella kontakter och nätverk till sina svenska musikerkollegor. Gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder på sin mångåriga erfarenhet".

Nils Landgren tackade från scenen bland annat med att säga att han gärna delade äran av priset till de andra två nominerade, och "alla andra som arbetar för svensk jazz i Sverige och resten av världen", enligt ett pressmeddelande.

Landgren var nominerad vid sidan av Lennart Strömbäck, Umeå jazzfestival, och Mattias Landaeus som tog jazzen till Glenn Miller Café i Stockholm och startade jazzklubben Underground i Lund för ett antal år sedan.

Guldkatten tilldelas någon som gjort särskilda insatser och som betyder extra mycket för svensk jazz. Vinnaren röstas fram bland tre personer som nominerats av P2:s jazzredaktion.

Vinnarna i de andra kategorierna blev:

Årets musiker: Isabella Lundgren

Årets nykomling: Susanna Risberg

Årets grupp: Jacob Karlzon 3

Årets kompositör: Nils Berg

I de andra kategorierna utses vinnarna av en jury bestående av Sveriges Radios jazzproducenter, fjolårets vinnare i kategorin Årets kompositör samt en medlem av Musiknätverket i P2. Juryordförande är Marie Vesterholm, jazzansvarig på P2, och de nominerade i de sistnämnda fyra kategorierna var:

Årets musiker
Hans Backenroth
Robert Mehmet Ikiz
Isabella Lundgren

Årets nykomling
Leo Lindberg
Susanna Risberg
Malin Wättring

Årets kompositör
Martina Almgren
Nils Berg
Sarah Riedel

Årets grupp
Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Jacob Karlzon 3
The Splendor

P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista