Orange is the new black, en av serierna som diskuteras på seminariet
Orange is the new black, en av serierna som diskuteras på seminariet Foto: TT NYHETSBYRÅN

Normbrytande tv-serie efterlyses

0:28 min

Sverige behöver tv-serier som bryter normer. Det tycker nätverket Wift – Women in film and television – och lanserar nu en tävling i samarbete med SVT. Vinnaren får utveckla sin idé men får inga garantier att serien blir av. 

I våras granskade Kulturnytt bristen på kvinnliga tv-serieskapare i SVT:s dramaproduktion. Granskningen fick nätverket Women in film and television, Wift, att ringa upp SVT och föreslå ett samarbete. Resultatet blev en tävling för att få fram tv-serier som ska utmana normer och öppna dörrarna för fler manusförfattare.

Det handlar inte bara om att få in fler kvinnor i branschen, utan om att få fram normbrytande berättelser som den amerikanska tv-branschen har lyckats bättre med än den svenska, berättar Helene Granquist som är ordförande i Wift.

– Jag hoppas att vi får svenska motsvarigheten till "Orange is the new black" och "Transparent", att vi får en medveten tv-serie med edge och attityd.

– Vi lever i en modern tid med moderna människor, och det handlar inte om det politiska korrekta utan att avspegla hur världen ser ut, så jag hoppas att det ska avspeglas i kommande tv-serier, säger Helene Granquist.

Under filmfestivalen i Göteborg i början av februari blir det klart vilket förslag som har vunnit och får en chans att göra en tv-serie. 

Kulturnytts granskningen ledde också till att filmregissören Lisa Ohlin startade en blogg. Så här skrev hon i sitt första inlägg om hur hon reagerade på inslagen:

"Jag blev inte av med overklighetskänslan. I flera dagar gick jag runt och kände mig som jag inte fanns, på riktigt. Så jag bestämde mig för att starta en blogg. För att berätta om mitt liv som regissör. För att synliggöra." 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista