BFI Player på brittiska filminstitutets hemsida.
BFI Player på brittiska filminstitutets hemsida.

Lättare att hitta filmklassiker i Storbritannien

2:01 min

Det är svårt det är att hitta filmklassiker hos streamingsajterna på nätet. Det har Kulturnytt berättat tidigare. I Storbritannien är läget annorlunda. Där har det brittiska filminstitutet startat en egen streamingtjänst, som bland annat har som syfte att göra filmhistorien mer lättillgänglig.

– Den digitala marknaden för film fungerar inte på en del områden och vår uppgift är att fylla de tomrum som finns, säger Edward Humphrey, chef för BFI player, det brittiska filminstitutets egna streamingtjänst.

Här visar man allt från bioaktuell kvalitetsfilm till gammalt arkivmaterial. Men en stor del av fokuset ligger på att göra filmklassiker tillgängliga på nätet.

Filmerna som ligger på deras sajt går inte att se i Sverige, men jag bläddrar avundsjukt igenom utbudet som finns samlat under rubriker som Kultfilm, Den kvinnliga blicken och Sex på film.
Och jag fastnar särskilt för avdelningen som heter "Unavailable on DVD" med filmer som inte går att se lagligt någon annanstans.

Senare den här månaden gör det brittiska filminstitutet ytterligare en satsning för att få publiken att upptäcka klassikerutbudet på sajten.

– En fast abonnemangsavgift som ska göra det billigare att ta del av hela katalogen av gamla filmer på BFI player, säger Edward Humphrey.

I praktiken har det brittiska filminstutet kopierat mycket av sin cinemateksverksamhet till nätet, vilket gör att även de som bor utanför storstadsområdena nu kan ta del av kvalitetsfilm. Till skillnad från de flesta andra streamingsajter så är varje film noga utvald, handplockad av BFI, hävdar Edward Humphrey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista