Tobias Wallström / TT
Tobias Wallström / TT

Enklare att slänga museiföremål

1:44 min

Det ska bli enklare att gallra i de statliga museernas samlingar. Det är en av nyheterna som museiutredningen presenterar idag. Utredningen föreslår också en ny myndighet för museer och utställningar och en ny museilag.

Under fredagsförmiddagen lämnade Museiutredningen sitt betänkande till kulturminister Alice Bah Kuhnke vid en presskonferens på Rosenbad i Stockholm.

I betänkandet finns en rad förslag på förändringar. Bland annat vill man göra det lättare att rensa ut överflödiga museiföremål. Clas-Uno Frykholm är särskild utredare för Museiutredningen och förklarar gallringsprocessen av museiföremål.

- Det finns en turordning som man följer. Om man vill göra sig av med föremål som man inte tycker har ett kulturhistoriskt värde så hör man sig för om det finns andra museer som vill ha dem. Om inga andra museer är intresserade så kan man se om det finns några skolor som är intresserade. Men om man exempelvis har massor utav samma sorts föremål och ingen vill ha de överflödiga exemplaren kan det bli fråga om destruktion.

Finns det inte en risk att man gör sig av med objekt i onödan eller att det blir väldigt mycket som slängs?

- Redan i dag så gallrar ju museerna, så det här ju inte något nytt. Vi har gjort det lite lättare bara, men man gör ju det här på ett mycket ansvarsfullt sätt, så jag ser inte att det skulle vara någon större risk, nej.

Förutom gallringen av museiföremål vill Museiutredningen tillsätta en ny myndighet för muséer och utställningar, vars uppdrag skall vara att följa upp museernas verksamhet och fördela bidrag.

– Museifrågorna idag är väldigt splittrade. Vi menar att vi behöver ha en myndighet som samlar alla museifrågor, säger Clas-Uno Frykholm.

Vidare vill man införa en särskild museilag. Dessutom vill man avveckla Riksutställningar eftersom man anser att verksamheten kostar för mycket i förhållande till efterfrågan och resultat.

- För att uttrycka det i klartext kan man säga att den nya myndigheten och statsbidraget som vi föreslår kommer att finansieras genom nedläggningen av Riksutställningar, säger Clas-Uno Frykholm.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista