Claudio Bresciani/TT
Claudio Bresciani/TT

O'Neill-priset till Per Mattsson

Årets O'Neill-pristagare är skådespelaren Per Mattsson. Han tilldelas priset för att han "ser hela människan i rollen. Han tillåter sina gestalter att vara så mycket på en gång", enligt motiveringen.

Per Mattsson säger att han blev "rörd på en sekund" när Dramatenchefen Eirik Stubø delade ut priset på fredagen.

-Jag är stolt som en tupp. Det kom tårar. Det här är ett kvitto på att det man sliter med är någonting och att det ger någonting, säger Per Mattsson.

Motiveringen lyfter vid upprepade tillfällen fram Mattssons humor och självdistans som han tar med sig in i sina rollgestaltningar, bland annat i formuleringen: "Han har glimten i ögat, det hastiga blänket som viskar: det är bara teater - och det är inte så bara!"

Den 67-årige skådespelaren säger att han känner igen sig i orden:

-Det är väldigt vackert skrivet, och humor är väldigt viktigt. Fast just nu gör jag en väldigt allvarlig roll i "Idioten", helt utan skratt. Det är en fruktansvärd man.

Utöver äran består utmärkelsen också av en prissumma på 35 000 kronor, och Per Mattsson har redan bestämt hur pengarna ska förvaltas.

-De går till familjen. De ska åka på höstlov snart och då kommer de att få ta med sig hur mycket pengar som helst.

Per Mattsson tillhör Dramatens fasta ensemble. Han utbildades vid scenskolan i Stockholm och kom till Dramaten 1972. Just nu är han aktuell med pjäserna "Trettondagsafton", "Idioten" och "Utvandrarna".

Den sistnämnda har nypremiär i vår - vilket också är så långt som Per Mattssons framtidsplaner sträcker sig.

-Jag har nog att göra med "Idioten", "Trettondagsafton" och "Utvandrarna". Jag kan inte tänka längre fram än så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista