Ny svensk dokumentär följer kvinnor i den fria rörlighetens spår

5:17 min

Denisa, Sara och Liliana har lämnat Rumänien och sina familjer bakom sig för att i Sverige försöka dra in pengar. Här så sitter de på gatan och tigger eller samlar och pantar burkar. Kvar i Rumänien finns deras barn. Under två års tid har deras tillvaro skildrats i nya dokumentären "I jakt på ett bättre liv".

Filmen får världspremiär under Stockholm internationella filmfestival i november och kommer visas under festivalens fokus "Migration" - en av åtta filmer och den enda svenska. 

Journalisterna Tova Kurkiala Medbo och Caroline Kernen, som annars jobbar Sveriges Radio, begav sig för två år sedan till ett tält- och husvagnsläger utanför Stockholm där EU-migranter bodde. Sen dess har de med en enkel kamera och ibland utan tolkar följt kvinnorna Denisa, Sara och Liliana både i Sverige och Rumänien. Alla tre har lämnat sina barn och familjer i Rumänien.

 – Det finns ofta en bild av tiggaren som ett offer, eller att det skulle röra sig om kriminell verksamhet, men vi tänkte att det måste finns något mer att berätta. Ett annat perspektiv, säger Tova Kurkiala Medbo.

En stor del av processen har handlat om att bygga upp ett förtroende till filmens huvudpersoner. Det tog lång tid att komma nära. 

– I början var de skeptiska till vad vi egentligen ville och vad vi gjorde i lägret. Ville inte bli filmade när det tiggde till exempel, men efter ett tag förändrades relationen, berättar Tova Kurkiala Medbo.

Och under de senaste två åren har Tova och Caroline följt kvinnornas situation här i Sverige, varit med under avhysningar och på trottoarkanter. Och rest tillbaka till Rumänien när de återförenas med familjerna.

För två veckor sedan visades filmen på plats i Rumänien för en av huvudpersonerna Sara och hennes son Rubino.

– Rubino, som inte sett sin mamma på ett tag, satt som förtrollad. När han sen såg henne ledsen på film så blev han i sin tur ledsen. Han är fyra år gammal och är i perioder borta länge från sin mamma. Och att se honom så berörd, det berör i sin tur och gör att det känns som en viktig film, berättar Tova Kurkiala Medbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista