Västerås sinfonietta blir kvar

Västerås sinfonietta blir kvar. Dess huvudman Västmanlandsmusiken ska istället spara sig undan de ekonomiska svårigheter som väntas under de kommande tre åren.

Det beslutade Västmanlandsmusikens styrelses arbetsutskott idag.

Beslutet kommer efter kraftig kritik från kulturlivet, både lokalt och regionalt och nationellt. Såväl lokala kulturföreningar som Föreningen Jazzens Vänner i Västerås liksom Kungliga musikaliska akademien, arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst, fackförbundet Symf och enskilda musiker som Malena Ernman har protesterat mot planerna. Det pågår också en namninsamling.

Sinfoniettan blir alltså kvar, men får istället räkna med kraftiga nedskärningar. Bland annat minskas musikernas anställningsgrad från 60 till att åter vara 50 procent, enligt det förslag som Västmanlandsmusiken nu går vidare med till stadens kulturnämnd.

- De diskuterade förslagen har gett upphov till många diskussioner och det har varit bra. Vi har hört en stark opinion till förmån för Västerås Sinfonietta. Det har också getts uttryck för hur viktig Västmanlandsmusikens verksamhet i länet är, säger Anders Teljebäck (S) som både är ordförande för Västmanlandsmusikens styrelse och för kommunstyrelsen i Västerås i ett pressmeddelande och tillägger:

- Det är viktigt att betona att de ekonomiska svårigheterna är stora och att det inte kommer att bli en smärtfri process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista