Grigoris Karantinakis är chef på Greek film centre. En av de senaste årens filmframgångar är "Boy eating the bird's food.
Grigoris Karantinakis är chef på Greek film centre. En av de senaste årens filmframgångar är "Boy eating the bird's food".

Hårdare bud för grekisk film

Chefen för grekiska filmcentret: "Vi är vingklippta"
5:58 min

Ett av de första offren i den grekiska krisen var kulturen. Men grekisk film har mot alla odds sett en nytändning sedan regissören Yorgos Lanthimos slog igenom med filmen "Dogtooth" 2009. Nu varnar chefen på Greek film centre, alltså motsvarigheter till Svenska filminstitutet, för att framgångarna ska ta slut. 

De statliga bidragen har minskat drastiskt, från 5 miljoner euro före krisen, till årets 1,6 miljoner euro. Och efter valet i september försvann även de pengar som kommit från sålda biobiljetter, och det trots att momsen på bio har höjts från 13 till 23 procent.

Svåra tider väntar, säger Grigoris Karantinakis, som är chef på Greek film centre.

– Vi är vingklippta, och måste hitta nya pengar som kan kompensera för bortfallet, säger han.

På väggen utanför herr Karantinakis kontor hänger affischen för regissören Yorgos Lanthimos nya film "The Lobster". Trots att Lanthimos sedan några år gör film utanför Grekland, är han grekisk films affischnamn sedan hans film "Dogtooth" tog världen med storm 2009.

Många har satt ett likhetstecken mellan den ekonomiska krisen och den nya kreativa vågen. Men som grekiska filmvetare har påpekat var vågen inte en konsekvens av krisen, utan av tidigare satsningar. Och samtidigt har många av filmerna som följde i Dogtooths spår lyckats fånga hur det politiska klimatet har blivit i Europa de senaste åren.

Och när jag frågar chefen för filmcentret hur det ska gå för den konstnärliga kvalitén utan mer pengar skrattar han och säger: med fantasi.

– Jag tror att vi kan få in mer sponsorpengar. Och kanske kommer den nya regeringen att öppna plånboken när allt har stabiliserat sig, säger han. 

Är du rädd att talangerna inom filmen ska lämna landet?

– Naturligtvis är vi rädda och gör allt vi kan för att undvika det. Men unga människor lämnar landet nu, det drabbar inte bara filmen.

– Men, säger Grigoris Karantinakis med ytterligare en metafor, oavsett var en konstnär åker bär han sitt land inom sig.

Uppmärksammade grekiska filmer

  • Dogtooth (2009), Yorgos Lanthimos
  • Attenberg (2010), Athina Rachel Tsangari
  • Alper (2011), Yorgos Lanthimos
  • Boy eating the bird's food (2012), Ektoras Lyizas
  • Miss Violence (2013), Alexandros Avranas
  • Xenia (2014), Panos H Koutras
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".