Glenn Miller Café på Brunnsgatan i Stockholm. Foto: Berit Nygren/SR
Glenn Miller Café på Brunnsgatan i Stockholm. Foto: Berit Nygren/SR

Kända jazzscenen Glenn Miller Café blir av med serveringstillståndet

2:14 min

En av Sveriges mest kända jazzscener, Glenn Miller Café i Stockholm, har blivit av med sitt serveringstillstånd. Restaurangen som upplåter scenen har inte skött sin ekonomi, säger Ylva Wahlström, miljöpartistisk ordförande i stadens tillståndsutskott som fattat beslutet.

- Det finns ingen anmärkning hos polisen att man har haft någon överservering eller så på Glenn Miller Café, utan det är ekonomiska hanteringen som företaget inte har klarat av på ett lämpligt sätt.

Glenn Miller Café drivs som restaurang, och för att servera alkohol måste en restaurang ha ordning på sin ekonomi. Det har Glenn Miller alltså inte haft. Restaurangen har vid flera tillfällen inte kunnat betala sina skatter och skulder, och hamnat hos kronofogden.

Restaurangens jazzscen har funnits i ett par decennier. Där har många musiker, däribland Jonas Kullhammar, Per "Texas" Johansson och Karin Hammar, kunnat testa nya koncept och konstellationer inför publik*. Konserter och skivor har spelats in, och bland dem som spelat där på sistone finns den idag 77-årige saxofonnestorn Bernt Rosengren.

Lokalen är bara 30 kvadratmeter stor och musikerna står direkt till höger när man kommer in, framför fönstret, och spelar. Det är fri entré men den som vill kan lägga pengar till musikerna på en bricka efter varje set.

Tillståndsutskottets ordförande Ylva Wahlström vill inte gå in på några detaljer om vad som brustit i restaurangens ekonomiska hantering, och hon beklagar beslutet:

- Det är tråkigt att en sådan här populär jazzscen inte kan fortleva men jag hoppas att den kan fortsätta vidare någon annanstans, att det gäller att göra krafttag där istället.

Men på Glenn Miller Café fortsätter verksamheten som vanligt. Ägaren Ulf Sterner har överklagat beslutet och begärt och fått ett tillfälligt serveringstillstånd medan beslutet prövas på nytt. Sterner tycker att tillståndsutskottet har fattar sitt beslut på felaktiga grunder, utifrån en situation som inte gäller längre, säger han:

- Vi skickade ju med de här utdragen från kronofogden, från skatteverket och då har vi inga skulder alls där. Det fick de, och de fick även papper från min bokhållare just att det har gått plus nu förra året här, gått framåt. Det är det vi säger i överklagandet också, att vi har betalat våra skulder, säger Sterner.

* Scenen har konserter 360 av årets 365 kvällar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista