Hans Berg och Natalie Djurberg ställer ut på Århus konstmuseum
Hans Berg och Natalie Djurberg ställer ut på Århus konstmuseum

Drömskt och blommor i ny Djurbergutställning

2:53 min

Konstnärsduon Natalie Djurberg och Hans Berg är mest kända för sina filmer med leranimationer, där små figurer ger uttryck för många av människans kanske inte alltid så smickrande sidor. Men när de nu ställer ut på Århus konstmuseum möts besökaren istället av installationer bland annat ett hav av blommor.

Det är 162 st, blommorna alltså, gjorda i lera och är färgglada, men de är också manshöga och kompletteras av en film där två lerfigurer träter med varandra. Och det är inte enbart de mest behagliga känslorna konstnärsduon är ute efter.

– Det handlar mycket om melankoli och att försätta sig själv i känslomässiga tillstånd och att acceptera vad som händer med det tillståndet när du stannar kvar i det, säger Natalie Djurberg.

– Jag tycker utställningen är ganska drömsk, med blommorna som snurrar. så jag ville göra musiken ganska mörk men jag antar att den understödjer hotfullheten. Musiken är drömsk, men ganska mörk, säger Hans Berg.

Blommor i all ära men Natalie Djurberg har inte lämnat sina lerfigurer. I nästa rum finns en installation med fem fåglar som kalasar på färgglada piller. Fortfarande är hon väldigt intresserad av människans mörka sidor, det är nästan skälet till att jag gör konst, säger hon.

– Jag kan inte se någon poäng om allt vore perfekt.

Tristess, sorg och desperation är lite av det hon rotar i den här gången. Men förklaringen till att utvecklingen gått från filmer till mer installationer är ganska enkel.

– I leranimationen så berättade jag om en speciell situation, och dess känslomässiga tillstånd och vad det gjorde. När jag tyckte att jag berättat nog historier, så kom jag fram till att jag ville att det mer skulle handla om att försätta dig själv och betraktaren i det tillståndet som förut bara var illustrerat.

Tycker du att din konst blir mer sann, när betraktaren dras in i känslorna och inte bara ser dem på film?

– Nej, inte mer sann, men mer inkluderande. Och kanske inte lika självupptaget, säger hon.


Utställningen med Natalie Djurberg och Hans Berg öppnar 24 oktober. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista