Moderna Museet. Foto: Jessica Gow
1 av 4
Moderna Museet. Foto: Jessica Gow
Nobelmuseet i Stockholm.
2 av 4
Nobelmuseet i Stockholm.
Det nya spritmuseet. Foto: Åke E-son Lindman.
3 av 4
Det nya spritmuseet. Foto: Åke E-son Lindman.
Ann-Charlotte Backlund, museichef vid kulturförvaltningen i Stockholm.
4 av 4
Ann-Charlotte Backlund, museichef vid kulturförvaltningen i Stockholm. Foto: Teresa Kristoffersson/SR

Museum blir gratis för nyanlända

1:57 min

Kulturförvaltningen i Stockholm har tagit fram ett besökskort för nyanlända som ger gratis inträde till stadens museer. Korten ska delas ut på tillfälliga boenden och frivilligorganisationer och tanken är att museerna ska fungera som öppna neutrala mötesplatser.

Museichef Ann-Charlotte Backlund på Kulturförvaltningen, är en av de som står bakom initiativet.

-Egentligen är det ju inte givet att man är intresserad av museer det första man är utan det handlar väldigt mycket om att ha en aktivitet, egentligen vilken aktivitet som helst och ett möte med en annan människa.

Den bärande tanken för satsningen är mötet mellan volontären och den nyanlända som tillsammans går till museet. Korten berättigar till ett inträde men antalet besökskort per person är inte begränsade. Satsningen startar nu i liten skala. Men Ann Charlotte Backlund hoppas att det snabbt ska bli större. Museerna har ett offentligt uppdrag och därför är det viktigt att agera menar hon.

-Vi är demokratiska mötesplatser på olika sätt, det ligger i vårt uppdrag.

Så det här är inte ett sätt att fronta museerna och göra reklam?

-Det är det verkligen inte men väldigt många av de ideella insatser som görs nu bygger ju på att det är en winwin-situation.

Att nå ut till fler och till en bredare publik är en del av museernas måluppfyllelse men det är inte det huvudsakliga syftet med satsningen, säger Anne-Charlotte Backlund.

- Vi står inför en situation som kräver att alla på något sätt hjälper till.

Och när museibesök efter årsskiftet blir gratis för alla, menar Ann Charlotte Backlund att det fortfarande är viktigt att hålla liv i initiativet.

- Även om det är gratis entré kanske man vill att någon säger välkommen specifikt till den här gruppen. Min förhoppning är att det här blir som ett självspelande piano, att vi arbetar upp långvariga kontakter med de organisationer vi samarbetar med.

Så det finns inget tänkt stopp för den här satsningen?

- Nej det gör det inte

Här får nyanlända gå in gratis: Moderna museet, Spritmuseet, Historiska museet, Thielska museet, Nordiska museet, Livrustkammaren, Hallwylska museet, Nobelmuseet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista