Ungdomar i konstprojekt vid Tensta konsthall. Foto: Intuitiva konsthallen.
Projekt vid Tensta konsthall. Personerna på bilden har inget samband med inslaget. Arkivfoto: Intuitiva konsthallen.

Hotfull person angrep konstungdomar i Tensta

2:13 min

I måndags blev några ungdomar som deltog i ett konstprojekt i Tensta påhoppade av en person som var hotfull och insisterade på att få använda ord som anspelade på ungdomarnas hudfärg och etnicitet. Ungdomarna blev rädda och illa berörda och kallade på polis.

– Det var en kvinna som kom mitt in i vårt möte. Hon hytte med händerna, hon var aggressiv, och började prata om sin bild av det hon kallade "negers", berättar Snövit Hedstierna som är konstnärlig ledare för gruppen.

Hon säger sig inte ha en aning om varför kvinnan gjorde så här, men tror att det har att göra med att ungdomarna i gruppen har en mångkulturell bakgrund.

Ditte Westin som är avdelningschef på Tenstas stadsdelsnämnds utvecklingsavdelning säger att hon ser allvarligt på händelsen. Man har gjort polisanmälan och polisen har höll förhör med målsägande och vittnen, och polisen ska också ha fått tag i en misstänkt person.

Konstnärliga ledaren Snövit Hedstierna berättar att ungdomarna reagerade starkt på kvinnans beteende:
– Den första reaktionen var chock, rädsla för att lämna platsen eller ens flytta på sig, rädslan för att hon skulle göra ett utfall. Det fanns personer som blev rädda att hon var en människa som skulle kunna göra ett sådant fruktansvärt dåd som i Trollhättan.

Händelsen har lett till att gruppen ställt in den vernissage man hade planerat för i kväll, men i stället blir det en antirasistisk manifestation för fred.
– Utanför Tensta konsthall kommer vi att skapa en installation med vita tyger för att skapa symboliska fredsväggar, säger Snövit Hedstierna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista