Förattaren Karolina Ramqvist Foto: Claudio Bresciani / TT
Förattaren Karolina Ramqvist Foto: Claudio Bresciani / TT

Ramqvist och Gammel gör Söderberg-film

Karolina Ramqvist: Lockades av att den var förlag till svenk community i LA
1:49 min

Skådespelaren Moa Gammel fick idéen och nu skriver författaren Karolina Ramqvist filmanus. Projektet handlar om att omvandla Hjalmar Söderbergs pjäs "Gertrud" från 1907 till film, förlagd till nutid.

– Det lockade mig att berättelsen var förlag till Los Angeles och ett svenskt community där, dit många film- och mediesvenskar åker för att göra karriär, säger Karolina Ramqvist.

Vad är det som lockar med det?

–Jag kom att tänka på Gun-Britt Sundströms "För Lydia". Lydia är också en Söderberg karaktär (från Den allvarsamma leken, red anm) som flyttas framåt i tiden till en annan miljö. Till en mediemiljö. På så vis kan man säga att det vi gör är en liknande förskjutning. Jag tror det finns något just i medievärlden som beskriver samtiden och på så sätt blir också moderniseringen mycket tydligare, säger Karolina Ramqvist.

Och i en intervju med TT säger skådespelaren Moa Gammel att hon kommer att arbeta som kreativ producent för filmen.

–Det är jättekul att jobba med Karolina, jag älskar hennes sätt att skriva och tolka kvinnliga karaktärer, säger Moa Gammel till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".