Filmen "Er ist wieder da" - Han är tillbaka. Pressbild: Michael Sohn/AP/TT.
Filmen "Er ist wieder da" - Han är tillbaka. Pressbild: Michael Sohn/AP/TT.

Låtsas-Hitler krockar med verkligheten

1:29 min

Filmen "Er ist wieder da" - Han är tillbaka - har placerat sig som etta på biotoppen i Tyskland. Filmen som skämtar om Hitler bygger på boken med samma titel och blev en internationell bästsäljare. Daniella Marquardt, Sveriges Radios korrespondent i Berlin, har sett den.

Den återuppståndne Hitler behöver en e-postadress men alla varianter av hans namn är redan upptagna, med och utan punkt. Filmen börjar med en rad komiska situationer där Hitler krockar med verkligheten 70 år senare.

Men snart övergår den i en halvdokumentär roadmovie. Människor han möter på vägen vinkar, hejar och tar selfies med honom. Flera anförtror sig Hitler och bara få vänder honom ryggen.

Men hur genuint är det? Hur representativa är reaktionerna på den långe skådespelaren Oliver Masucci utklädd till Hitler?

Filmen som bygger på Timur Vermes bästsäljare, på svenska "Han är tillbaka", har fått ett ganska ljumt mottagande i tyska medier. Djupare diskussioner om man kan skratta åt en av mänsklighetens värsta folkmördare fördes när boken kom ut för tre år sedan. Men om David Wnendts filmatisering av romanen skriver flera recensenter att den varken är tillräckligt rolig eller tillräckligt vass.

Kanske krävs det en skarpare blick på Tyskland idag när verkligheten överträffar satiren, när anspelningar på tusenåriga riket kan uttalas på fullaste allvar.

Invandringskritiska partiet Alternativet för Tysklands ledare i Thüringen, Björn Höcke, manar sina anhängare att bevara Thüringen tyskt och inte ge upp en tusenårig historia. En låtsas-Hitler blir nästan överflödig intill en verklig Höcke och alla de andra som hetsar från talarstolar i Tyskland 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista