Milad Bahi, Malkon Malkon, Antony Merjan, Ola Öhlin utanför Konstmuseet i Eskilstuna. Bild: Maria Georgieva/SR
1 av 4
Milad Bahi, Malkon Malkon, Antony Merjan, Ola Öhlin utanför Konstmuseet i Eskilstuna. Bild: Maria Georgieva/SR
Malkon Malkon med sin senaste bok "Sonata". Bild: Maria Georgieva
2 av 4
Malkon Malkon med sin senaste bok "Sonata". Bild: Maria Georgieva
Författaren och översättaren Antony Merjan. Bild: Maria Georgieva/SR
3 av 4
Författaren och översättaren Antony Merjan. Bild: Maria Georgieva/SR
Stockholms centralstation. På väg till Eskilstuna. Bild: Maria Georgieva/SR.
4 av 4
Stockholms centralstation. På väg till Eskilstuna. Bild: Maria Georgieva/SR.

Flyktingar bär litteraturen med sig

3:24 min

Medan kriget i Syrien rasar fortsätter författare och kulturarbetare sin verksamhet i Sverige. Med sig bär de tunga vittnesmål. Kulturnytt har träffat författare och musiker som är en del av projektet Konsten att delta. Nätverkets mål är att skapa jobb för nyanlända i kultursektorn. Nu är 50 personer i Sörmland involverade i Konsten att delta. 

- Vilka vi blir när vi kommer till Europa skiljer sig från vilka vi var i Syrien. Människor flyr från arméer och över gränser. Resan fortsätter hela vägen till SFI här i Sverige, säger journalisten och författaren Malkon Malkon.

Intill Malkon Malkon sitter musikern Milad Bahi med översättaren och författare Antony Merjan, de är också från Syrien. Det är projektledaren Ola Öhlin som har sammanfört konstnärerna genom projektet Konsten att delta. Alla tre kom i kontakt med nätverket genom Arbetsförmedlingen Kultur. 

Att lämna sitt hemland efter nästan 50 år beskriver han som att passera flera minfält.

- Språket är en mina, inkomsten, vädret, nostalgin man känner. Ja, allt, säger Malkon Malkon.

I Sverige gör han en nättidning, en tidning som han aldrig skulle kunna ge ut i Syrien. Ambitionen är att kunna publicera skribenter på både arabiska och på svenska så att han når fler läsare. Just nu dokumenterar han berättelser från fängelser i Syrien.

- Det är ju det här projektet är till för. Att hjälpa kulturarbetare komma in på den svenska kulturscenen så att de här personerna blir synliga för nätverket, säger Ola Öhlin, projektledare för Konsten att delta. Målet är att skapa nätverk och jobb för nyanlända i kultursektorn. Det är Länsstyrelsen i Södermanlandslän, landstinget i Sörmland och Kulturrådet som stöttar projektet.

Man kan gå miste om flera år av konstnärers skapande om de inte upptäcks, enligt Ola Öhlin.

Musikern Milad Bahi plockar fram lutan som han hade med sig under flykten. Och Malkon läser från sin senaste bok, Sonata. Där dokumenteras flyktingars erfarenheter från kriget. 

Utdrag från dikten:

Jag lämnar kropparna av mina älskade
Spara deras tupplur
De sover
Jag lämnar mina historier hos dig
Spara hemlingheterna

Milad Bahi har varit i Sverige i nästan ett och ett halvt år, resten av familjen finns i Syrien och i Libanon. För honom är konsten framför allt ett sätt att uttrycka sig när språket inte räcker till, och han har spelat på flera musikfestivaler i Sverige.

- Vi är dömda till ett liv med våra minnen, säger Milad Bahi.

Författaren och översättare Antony Merjan har nyligen fått nytt jobb som debattkoordinator på Kulturhuset i Stockholm. Tack vare projektet Konsten att delta.

- Jag fick ett mejl igår om att jag fick jobbet, säger han.

De flesta konstnärer han känner har flytt Syrien, fängslats, eller dödats.
- Min vän som jag delade rum med greps och torterades till döds... bara för att han skrev texter mot Bashar al-Assads regim, säger Anthony Merjan.

Innan vi skiljs åt utanför en SFI-lokal i Eskilstuna säger Malkon Malkon att det är flyktingarna som riskerar sina liv i dag som kommer att vittna om krigets fasor.

- Vi befinner oss i en tid när litteraturen har ett särskilt ansvar. Litteraturen talar om människors smärta, och kommer att berätta om den här tiden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista