Den amerikanske författaren Philipp Meyer. Foto: Leif R Jansson / TT
Den amerikanske författaren Philipp Meyer. Foto: Leif R Jansson / TT

Kriser, klister och godståg - roman om uppgivenhetens USA

2:36 min

Den amerikanske författaren Philipp Meyer har jämförts med giganter som Steinbeck, Faulkner och Hemingway och hans släktepos "Sonen" om en amerikansk nybyggarfamilj, blev en världssuccé för ett par år sedan.
"Sonen" handlar om ett framväxande USA, nu kommer Meyers debutroman, "En amerikansk förlust" om ett USA efter den amerikanska drömmen.

Felet med den här boken är att den inte har några fel. Ta bara titeln. Den är för bra. För tydlig. För rättvisande. "En amerikansk förlust".

På original heter boken "American Rust" vilket är lite mer melankoliskt, men amerikanska förluster är onekligen precis vad romanen handlar om. USA efter att de stora stålverken stängt, när fabrikerna lagt ned och alla åker i japanska bilar. Åker bort i japanska bilar. 

När folk flyttat.

Och så den värsta förlusten: när de som borde flytta inte gör det.
Jag vill inte påstå att det är skrämmande läsning. Men för föräldrar med vuxna barn som inte flyttar hemifrån rekommenderar jag nog någon annan kvällslektyr.

Den intelligente Isaac och hans vän Poe som var så i bra i amerikansk fotboll när han gick i skolan kommer aldrig loss, får aldrig de liv de borde ha. De har klister under skosulorna, tankarna klibbar fast vid varandra. De är intelligent självreflekterande men hittar inte vägen ut. Nej, den som vill sjunga ungdomens lov har inte mycket att hämta i denna bok.

Räddningen är istället en schysst polischef, veteran från ett av alla amerikanska krig. Han borde spelas av Sam Shepard när "En amerikansk förlust" äntligen blir film. Ärrad, senig, ett fynd på den moraliska antikrundan.

Den superintelligente Isaac vill verkligen iväg och försöker övertala Poe att hänga med. Men Poe kan aldrig kan lämna småstan. Han erbjuder sig att följa kompisen till stationen men på väg dit hamnar de i lag med några lösdrivare och dödar en av dem.

Sedan går det snett åt helvete. Den ene av killarna hamnar i häktet anklagad för ett dråp han inte begått, den andre flyr och intrigen rullar på som ett av de rostiga lasttåg boken vimlar av: lastad med möten, funderingar, förlorare, amerikana i uppgivenhetens tidevarv.

"En amerikansk förlust" är alltså Meyers debutroman och den fick kritikerna att tala om Steinbeck och visst är Philipp Meyer skicklig och framförallt kan han frammana Amerika efter den industriella revolutionen med precision och kunskap.

Men han har inte Steinbecks gudabenådade förmåga att se det oväntade. Även om det finns spännande interiörer och minnesvärda scener i denna välskrivna debutroman, finns där inte mycket liv.
Så det blir amerikansk poängförlust. Med hopp om returmatch.

"En amerikansk förlust" av Philipp Meyer är översatt av Niclas Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista