Bertel Haarder, kulturminister Danmark. Foto: Steen Brogaard
Bertel Haarder, kulturminister Danmark. Foto: Steen Brogaard

Danmarks kulturminister vill ändra tv-licensen

Damarks kulturminister Bertel Haarder (Venstre) tycker att den nuvarande tv-licensen bör ersättas av ett annat system.

Det uttryckte han i en tallkshow på tv-kanalen DK4.

Istället för medielicensen, som den kallas i Danmark, vill Haarder arbeta för en modell där Danmarks radios användare själva kan välja innehållspaket och därmed bara betala för det som de i verkligheten ser, läser eller lyssnar till, rapporterar Politiken.

– Det håller inte i längden att alla tvångsbetalar till så många kanaler som styrs av en bestämd ledning. Det är inte mångfald och det är för mycket tvångsbetalning, sa han bland annat.

Redan i valrörelsen drev partiet Liberal Alliance linjen att medielicensen bör bytas ut mot ett abonnemangssystem, där man betalar för det man konsumerar.

Radikale Venstre och Socialdemokraterna har motsatt sig tanken, medan Venstre tidigare inte gett besked.

I Danmark måste man betala medielicens om man har en apparat som kan ta emot licensfinansierade kanaler, vilket därmed även innefattar de flesta mobiltelefoner och datorer.

Trycket på Danmarks radio har ökat. Det senaste halvåret har public service-aktören kritiserats av alltifrån cirkusar, som anser att man snedvrider konkurrensen, till andra medier som menar att Danmarks radio borde ha inloggning och password på sin hemsida.

Danska medier, de privata mediernas branschförening, har också föreslagit att Danmarks radios P3 bör privatiseras.

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".