Det kongelige teatret. Foto: Jens Lindhe.
Det kongelige teatret. Foto: Jens Lindhe.

Danska Det kongelige teater ska spara igen

Den danska nationalscenen Det kongelige teater kommer få successivt minskat bidrag med drygt 35 miljoner fram till 2019. Det står klart sedan folketingspartierna på tisdagen presenterade sin uppgörelse om Det Kongelige teaters nästa fyra år.

Precis som alla andra statligt stödda institutioner ska man spara 2 procent på driften per år. Därutöver finns ett uppdrag att hitta andra effektiviseringar. Det Kongelige som idag får 527 miljoner i offentligt stöd kommer få 492 miljoner 2019.

Teatern som idag i huvudsak sysslar med opera, dramatisk teater och balett, ska också säkra att hela landet får del av teatern genom turneer och genom att sända vissa föreställningar till biografer.

Det Kongelige Teater har meddelat att man omedelbart ska sätta igång en analys om hur man ska kunna klara av uppdraget med mindre pengar. Tidigare har det Kongeliges chef Morten Hesseldahl flaggat för att ytterligare besparingar kan tvinga teatern att göra sig av med en av sina tre huvudscener.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista