Programledaren Christer Lundberg. Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio
Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio

Bäst av allt i en och samma bok

1:28 min

Om man blandar deckargenren med lika delar skräck och socialrealism, tillsätter hjärta och smärta, kryddar med Göteborgshumor - då kan mycket hända!  För det gör det i författaren och Sverigesradioprofilen Christer Lundbergs universum där hans nya bok, "Bläckfisken", tar form.

– Nu har jag byggt ett eget extra universum kring Majorna som en bubbla där jag själv kan flyga runt.

Hur är det att vara där?

– För mig är det en väldigt trygg plats, och en plats där det aldrig är tråkigt och där vad som helst kan hända.

Allt det här händer i Majorna där du alltid bott. Hur bär du dig åt för att låta fantasin komma loss?

– Alla mina tankar föds ur vardagen. Jag kom på idén till  den här boken då jag tänkte: "Oj, tänk om det var en jättebläckfisk som simmade här ute i hamnen" det kom jag på när jag var ute och joggade en mörk höstkväll – "Det hade varit läskigt om det kom upp en bläckfiskarm nu". Sen tänkte jag vidare nästa gång jag var ute och joggade.

Skrivandet blir på udda tider mellan arbete och familj, men Christer Lundberg tycker att mycket kan hända i livet även om man håller sig i sin bubbla. Till exempel hade boken aldrig blivit klar om det inte var för en olycka.

– Den hade inte blivit klar om jag inte hade råkat bryta nyckelbenet mot en gravsten här uppe på Västra Kyrkogården och blev liggande en månad och var tvungen att äta massa morfin, vilket också hjälpte till för fantasin. Boken blev färdig! Om jag ens hade tänkt i 40 år så hade jag inte tänkt att något så sjukt skulle hända, men det gjorde det. Så ska man överträffa livet så får man ta i lite grann.

Ann Jornéus
ann.jorneus@sverigesradio.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista