Bradley Cooper spelar kock i "Bränd"
Bradley Cooper spelar kock i "Bränd". Bild: TT

Bränd kock tillbaka i elden

Emma Engström recenserar "Bränd"
1:46 min

Idag är det premiär på "Bränd", en dramakomedi om en amerikansk stjärnkock som återvänder till restaurangköket efter år av heroinmissbruk. Huvudrollen spelas av Bradley Cooper, och i en liten roll syns även svenska Alicia Vikander. Kulturnytts Emma Engström recenserar

En deffad Bradley Cooper släntrar runt i skinnjacka och solglasögon och visst har han någon vaxprodukt i håret? Han ska föreställa Adam, en tillfrisknande heroinist. Men han liknar mer en actionhjälte, en macho rock-kock som är tillbaka i stan efter att ha varit uträknad.

Den en gång så lysande stjärnkocken har efter sina år som knarkande slashas fått fler fiender än vänner i restaurangbranschen. Men han samlar ihop ett spretigt gäng som kan tänka sig att ta ett rejält kok kockstryk på väg mot en tredje Michelinstjärna.

Det är andra matfilmen på kort tid för den brittiske manusförfattaren Steven Knight, som skrev manuset till förra årets 100 steg från Bombay till Paris. Och Knight verkar ha något otalt med modern matlagning – det är också andra gången han låter antagonisten vara en laboratorieliknande restaurang där ånga har ersatt det svårslagna restaurangknepet att steka i mängder med smör.

Det hela är förutsägbart som kaffe på huvudrätten. Den inre kamp som sägs pågå inne i Adam mellan hans ego och viljan att ingå i en grupp, är rätt ointressant. Den filmiska comfort food som filmteamet vill åt infinner sig först när Emma Thompson dyker upp som vänlig psykolog.
Lite mer av det tack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".