Tarik Barri, Fundamental Forces 06. Foto Helene Alm
1 av 5
Tarik Barri, Fundamental Forces 06. Foto Helene Alm
Sing-a-long med Peter Johansson. Kontrapunkt, Havremagasinet. Foto Helene Alm.
2 av 5
Sing-a-long av och med Peter Johansson. Hissinstallation på Kontrapunkt, Havremagasinet. Foto Helene Alm.
Hör mig för. Ljudkonstverk av Carolina Falkholt, Kontrapunkt.
3 av 5
Hör mig för. Ljudkonstverk av Carolina Falkholt, Kontrapunkt.
Mattias Nilsson, Kning Disk, curator för Kontrapunkt. Foto Helene Alm.
4 av 5
Mattias Nilsson, Kning Disk, curator för Kontrapunkt. Foto Helene Alm.
Reproduktion av Andy Warhols omslag till Billy Klüvers ljudverk från 1963. Foto Helene Alm.
5 av 5
Reproduktion av Andy Warhols omslag till Billy Klüvers ljudverk från 1963. Foto Helene Alm.

Bild och ljudavantgarde i Boden

2:57 min

Det senaste inom audiovisuell konst möter pionjärerna inom samma genre på Kontrapunkt, vinterns utställning på Havremagasinet i Boden.


Ljuddesignern och kompositören Robert Henke från Tyskland brukar kallas electronicamästare. I det audiovisuella verket Fundamental Forces samarbetar han sedan fem år med Tarik Barri från Nederländerna, en mästare på virtuell, visuell datakonst.

Den senaste delen heter Fundamental Forces 06 och har premiär på Havremagasinets vinterutställning Kontrapunkt.

På en flera meter lång skärm på golvet omsluten av Henkes musik virvlar och strömmar Barris virtuella bilder fram. Man sugs in i en abstrakt värld av flytande mönster; skärvor, strålar, splitter, vågor. Det för tankarna till yttre rymden, lika mycket till den inre rymden med vener, senor och skelett. Mönstren bygger på Barris egna rörelser.

-Jag flög omkring med min joystick och spelade in medan jag skapade det här, snurrade på knappar och drog i reglar.

Fundamental Forces handlar om naturens krafter, tyngdkraften och hur kristaller formas. Men för Tarik Barri som började programmera redan vid sju års ålder, handlar det lika mycket om krafterna inne i själva datorn:

-Jag säger förstås vad datorn ska göra, men jag gillar att också lyssna på datorn. Hur tänker den? Och hur kan jag lyfta fram denna dators specifika sätt att göra bilder på och få dem att framträda så vackert som möjligt?Jag och datorn kompletterar varandra.

Tarik Barri och kompositören Robert Henke kompletterar också varandra.

-När vi jobbar är det som en ping pong match, säger Tarik Barri. Verket utvecklas hela tiden, samtidigt som vi också utvecklas som människor, ingenjörer och konstnärer.

Utställningen Kontrapunkt handlar mycket om samspelet mellan konst och teknik, men visar också ett samspel mellan generationerna. Vid sidan om det senaste som Peter Johanssons hysteriska snapsvisekollaps på video i hissen blickar man tillbaka på pionjärer inom ljudkonsten som t ex Öyvind Fahlström och Åke Hodell. Den senares klassiska inspelning "Mr Smith" som kritiserade dåvarande Rhodesias vita kolonialmakt, spelas i källaren där Havremagasinet gärna placerar verk med ruggig eller politisk udd.

Curatorn Mattias Nilsson från Kning Disk är glad att ha hittat några kvinnor att lyfta fram i den mansdominerande genren. Experimentfilmaren Gunvor Nelson representeras av "My name is Oona", ett porträtt av dottern i poetiska, upprepande bilder och ljud från 1969. Bland de samtida finns Carolina Falkholt som vid sidan av målningar nu också ställer ut den musik som hon skapat och lyssnar till när hon målar.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista