Katja Petrowskaja. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.
Katja Petrowskaja. Foto: Fredrik Wadström/Sveriges Radio.

Författaren Katja Petrowskaja om den dolda judiska historien

"Svårt att tala om historien i nuläget"
2:02 min

I Lundströms Bokradio porträtteras imorgon den tysk-ukrainska författaren Katja Petrowskaja. Hennes debutroman "Esther kanske" har belönats med flera priser och kom nyligen ut på svenska. Katja Petrowskaja skriver på tyska men kommer från början från Kiev. Romanen utspelar sig också delvis i de kvarter där blodiga gatustrider mellan polis och demonstranter utspelade sig för snart två år sedan.

- Jag tror det handlar om platser som vibrerar av en kommande olycka, säger Katja Petrowskaja på tillfälligt besök i Stockholm nyligen. I november 2013 hade hon just skrivit klart romanen "Ester kanske" när proteströrelsen mot den förra ukrainska regeringen drog igång på Majdan i Kiev. En av platserna som beskrivs i boken är det kvarter på gatan Institutska där flest demonstranter sköts ihjäl under slutdelen av protesterna några månader senare.

- Det är som när Andrej Tarkovksij filmade en gata i Stockholm i sin sista film och kort tid därefter sköts Olof Palme ihjäl på just den platsen, säger Katja Petrowskaja.

Romanen "Ester kanske" handlar också om förlust och död men på ett mer svårgripbart vis för bokens huvudperson. Hon letar efter spår av sin judiska familj som till stora delar gått under i krig, sovjetiska arbetsläger och förintelsen av judar på 1940-talet. När Petrowskaja växte upp var det här ett tema ingen riktigt pratade om men tyvärr är det också i dagens Ukraina svårt att närma sig den här frågan.

- Det fanns tillfällen när det ukrainska samhället var redo att ta sig an de här frågorna och försöka förstå vad som hänt, säger Katja Petrowskaja. - Men nu när Ryssland krigar i de östra delarna av Ukraina och har annekterat Krim känns det som en lyx vi för tillfället inte kan tillåta oss, att tala om de här viktiga och smärtsamma delarna av vår historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".