Peo Rask, Elisabeth Rosenbrand, Åsa Lundmark och Mattias Alkberg.
Peo Rask, Elisabeth Rosenbrand, Åsa Lundmark och Mattias Alkberg.

Kulturarbetare kritiserar Luleå för slöseri med kulturpengar

Mattias Alkberg: "Det finns en skrämseltaktik mot kulturarbetare"
1:41 min

Stark kritik mot kulturpolitiken i Luleå riktas nu i ett öppet brev undertecknat av 37 kulturarbetare i Luleå. Bland annat handlar kritiken om att kommunen lägger kulturpengar på fel saker.

Man tycker att kommunen prioriterar arrangemang som gagnar besöksnäringen och där kulturen främst fungerar som bränsle för en tillväxt som mäts i hotellnätter och besöksstatistik. Men också att man upplever bristande lyhördhet och förståelse från kommunens sida. Musikern Mattias Alkberg är en av dom som skrivit under:

–Det finns ett slags skrämseltaktik nästan, det kan antydas i Facebookstatusar och liknande att man ska passa sig för vad man säger. Man ska inte kritisera vissa kommunala grejer som de gör, att man själv kanske får lön eller pengar därifrån, att man kan hamna på nån lista känns det som. Och sen den här kulturhelgen som sticker jättemånga  i ögonen på många, den bör ifrågasättas anser jag.

Kulturhelgen som genomfördes för ett par veckor sen skulle sälja in Luleå som kultur- och evenemangsstad. Fyrtio personer inom kultur- och näringsliv, av dom 15 från södra Sverige, bjöds på konsert, teater, gourmetkrogar och hockey för 400 000 kronor. Det motsvarar 10 årliga verksamhetsbidrag för kulturföreningar. Det är bara när Luleå ska säljas in som kulturstad som vi behövs, skriver kulturarbetarna:

–Och så är det hela tiden med målet att man ska dra in pengar till Luleås näringsliv, att det är ett kommunalt mål som jag tycker är sorgligt att kulturen ska drabbas av. Det kan ju vara värt att nämna att det tilldrog sig samma helg som Bok och Bild, säger Mattias Alkberg. Jag menar att det är symtomatiskt att man bjuder på hockey samma helg som det är ett jättestort kulturarrangemang i Luleå, jag tycker att det är okänsligt och klumpigt.

–Om man söker representanter verkar det som att kommunen tycker att kommunens uppgift är att man ska bli vald utifrån, att man ska accepteras av Stockholm för att det ska duga för Luleå självt. Men vi existerar här på Luleås villkor, på våra egna villkor, och har alltid gjort. Vi behöver inga konsulter för det, vi är dem själva. Vi bor ju här, säger Mattias Alkberg, en av 37 kulturarbetare som skrivit under ett öppet brev som kritiserar Luleå kommuns kultursyn.

Kulturnytt har sökt Niklas Nordström, som är kommunalråd i Luleå, för en kommentar. Han har tidigare försvarat kulturhelgen med att det är ett sätt att locka arrangemang till Luleå som normalt inte kommer dit och att det är viktigt med kontaktnät på andra ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".