Trump äkta och falsk

SNL ännu en medietriumf för Trump

2:27 min

I USA i helgen var det dags för den nuvarande frontkandidaten i republikanernas jakt på presidentposten, Donald Trump, att vara värd för tv-bolaget NBC:s humor- och satirprogram "Saturday Night Live". Publiciteten inför det här, och protesterna emot, de har pågått i veckor, men som väntat fick Saturday Night Live sina bästa tittarsiffrorna på tre år.

Donald Trump drar mängder av tevetittare var han än framträder - debatterna mellan alla dem som vill bli republikanernas presidentkandidat har slagit alla rekord, vilket helt tillskrivs fastighetsmiljardärens medverkan.

Trump är ett samtida fenomen, särskilt i den amerikanska mediekultur där gränsen mellan underhållning och politik är tunnare än någonsin.

Show som show, tycks USA tänka, och Trump var ju en stor stjärna i reality-teve, till exempel i framgångsrika "The Apprenctice", fram till att just NBC stängde av honom efter att han uttryckt sig föraktfullt om latinamerikar.

Protesterna mot att Trump kallar latinos för "kriminella våldtäktsmän" och lovar att bygga en hög mur mot Mexiko, och mot att NBC gav honom denna "prime time"-plattform, fortsatte under showen, då nåt hundratal personer demonstrerade utanför tevekanalens studio i New York.

Aktivistgruppen "Deport Racism", ungefär "Utvisa rasismen" hade lovat 5 000 dollar till den som i studion ropade "Trump är en rasist!".

Det gjorde medverkande komikern Larry David nån minut in i programmet, med förklaringen att han inte kunde motstå det erbjudandet. David kommer att få sina pengar, har aktivistgruppen meddelat.

Till sina titlar och segrar kan "The Donald" som han ofta kallas, om ett år komma att kunna lägga "USA:s president".

Han leder i stort sett oavbrutet opinionsmätningarna, och håller det i sig, då är det bara demokraternas presidentkandidat som kommer att stå mellan honom och Vita Huset.

Donald Trump som värd för Saturday Night Live drog som väntat programmets bästa siffror på länge, medan samtliga större medier, det vill säga dem som Trump och republikanerna anklagar för att vara aktivt anti-republikanska, kanske också som väntat, sågade själva innehållet i programmet, alltså manus och nivå på sketcher och humor.

Vilket passar perfekt in i Trumps framgångssaga - och egna narrativ - det är tittarsiffror, röster och folk i allmänhet, alltså kvantitet, som leder nån vart i längden. Vänstermediernas kritiker och krav på konstnärlig kvalitet tar inte någon till Ovala Rummet.

En klassisk motsättning som Donald Trump skickligt använder sig av där han nu drar fram på bästa sändningstid i USA.

Agneta Furvik, SR New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista