Frilansjournalister upplever stor otrygghet

2:24 min

Svenska frilansjournalister arbetar under allt mer otrygga ekonomiska förhållanden. Det framgår av en rapport som Svenska Journalistförbundet presenterade i förra veckan. Hälften av frilansjournalisterna får mindre än 15 000 kronor i lön efter skatt.

Enligt rapportens utredare Kent Werne är en av orsakerna till situationen att det utbildas för många journalister i Sverige:

– Grundproblemet är att vi ser ett stort överutbud av journalister och därmed av arbetskraft. Efterfrågan sjunker samtidigt, i och med tidningskrisen och den digitala omvandlingen. Då uppstår en köparens marknad där den som ska köpa arbetskraften sitter på ett överläge och kan pressa prisarna.

– Lösningen vore ju att begränsa arbetskraftsutbudet, det vill säga utbilda färre journalister, säger Kent Werne.

De senaste åren har antalet sökande till journalistutbildningar minskat. På JMK i Stockholm har antalet behöriga sökande till journalistprogrammet minskat från 517 till 312 bara mellan höstterminerna 2014 och 2015.

Och liknande siffror går att se på flera universitet och högskolor i landet. Trots det har antalet antagna inte minskat under samma period.

Gunilla Hultén är studierektor på JMK, men hon ser inte att man utbildar för många journalister på institutionen.

– Det är sant att antalet anställda på redaktioner minskar och att många sparar in på frilansuppdrag. Samtidigt finns ett ökat intresse för det dokumentära berättandet och för den långa journalistiken, vi ser andra typer av finansieringsmöjligheter dyka upp. Det kommer ändå att finnas behov av skickliga och duktiga journalister.

Och inte heller Mittuniversitetet i Sundsvall tycker man att man tar in för många journaliststudenter.

– Jag tycker att vi tillsammans med de andra universitetsutbildningarna tar in lagom många. Sen har vi faktiskt lagt ner den ettåriga journalistutbildningen, så vi tar in färre, säger Ingemar Åttingsberg som är programansvarig för avdelningen för Medie- och kommunikationsvetenskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista