"Kringlan" Svensson petas från romanprojekt efter hoten

0:35 min

Nu petas komikern och författaren Kristoffer "Kringlan" Svensson även från romanprojektet med Nanna Johansson och Rabén & Sjögren. Och på Malmö stadsteater hade man under fredagen ett krismöte kring en kommande revy med texter av bland andra "Kringlan" Svensson.

Vad har egentligen hänt? Kronologisk faktaruta längst ned i artikeln

Den första delen i fantasytrilogin, ungdomsboken "Omänniskor" släpptes nyligen och det var efter en recension i Aftonbladet som författaren gick i taket och hotade både recensenten Victor Malm och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Nu meddelar kommunikationschefen på Rabén & Sjögren att "Nanna Johansson har valt att skriva vidare på trilogin själv." Vidare meddelar förlaget att de anser att beslutet är genomtänkt och klokt.

Både Aftonbladet och satirprogrammet "Public Service" i P1 har avslutat sina samarbeten med Kristoffer Svensson efter hans hotfulla uttalanden på twitter och i det direktsända, streamade morgonprogrammet AMK Morgon som senare lades ut som podd. Hans uttalanden togs senare bort.

Vi har en dialog med AMK om det inträffade men jag vill inte föregå några beslut, sade Måns Ulvestam, VD för Acast som distribuerar AMK-poddarna, till Kulturnytt på fredagseftermiddagen.

Poddansvariga ber om ursäkt

Acast tar inget ansvar för innehållet, det gör poddarna själva. Men det finns regler för det som distribueras; det får inte vara olämpligt, stötande eller vara olagligt.

– Man kan väl säga att vi är inte jätteglada för det inträffade. Och det är ett understatement, säger Måns Ulvestam, VD för A cast. 

Under fredagen gick de ansvariga bakom podden AMK ut på sin Facebooksida och bad om ursäkt för att de inte agerade mot de uttalade dödshot som "Kringlan" Svensson riktade mot Åsa Linderborg i ett direktsänt avsnitt.

"Som värdar borde vi ha agerat direkt och att vi inte gjorde det ångrar vi djupt", skriver humorgruppen Alla mina kamrater.

Krismöte inför revy på Malmö stadsteater

På fredagsmorgonen hade också Malmö stadsteater ett krismöte, kring den revy som ska ha premiär i december och där texterna bland annat skrivits av komikern "Kringlan" Svensson.

Teaterchef Petra Brylander, som själv ska stå på scen i revyn, säger att man diskuterat hur man ska förhålla sig till de senaste dagarnas händelser. Ett absolut sista alternativ kan vara att lyfta ut Kringlan Svenssons texter.

Kulturnytt söker Kringlan Svensson för en kommentar kring fredagens nya uppgifter.

P1 bryter med "Kringlan" Svensson

Under torsdagseftermiddagen meddelade P1:s satirprogram "Public Service" som ingår i "God morgon, världen", att de bryter sitt samarbete med Kristoffer "Kringlan" Svensson.

– "Kringlan" har varit en stor tillgång för "Public Service", både som programledare och manusförfattare, men hans utspel mot kritikern Victor Malm och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i veckan är långt över gränsen för hur vi tycker att en representant för oss kan uttala sig offentligt. Det säger Mattias Konnebäck och Erik Blix, som startade programmet för snart 15 år sedan.

Gick i taket efter recension

Även Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är bedrövad över grovheten i  komikern och författaren Kristoffer "Kringlan" Svenssons utspel, både mot henne och mot frilansjournalisten Victor Malm. Under onsdagseftermiddagen avbröt Aftonbladet samarbetet med "Kringlan". 

Tillsammans med Nanna Johansson medverkar Kristoffer Svensson i humorpodden "Lilla drevet", som görs i samarbete med Aftonbladet.

När tidningen skulle recensera Johanssons och Svenssons nya roman "Omänniskor" togs Victor Malm in, och det var Malms recension som fick Kristoffer Svensson att gå i taket, skriver Dagens Nyheter.

Hotade att döda Linderborg

Han twittrade en bild på Victor Malm och hotade med att frilansjournalisten skulle "få ansiktet sönderslaget". Dessutom riktade Svensson ytterligare ett hotfullt inlägg mot Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Och som gäst i "AMK- Alla mina kamrater" hotade han med att döda henne genom sexuellt våld. 

– Vi har haft en stor portion tålamod med "Kringlan" under en längre tid. Nu är måttet rågat så vi avbryter samarbetet, förklarade Åsa Linderborg för Dagens Nyheter. 

Kristoffer Svensson har raderat sina hotfulla tweets, och skriver på Twitter att han har bett alla inblandade om ursäkt.

"Jag blev bara så himla paff över att få min egen podd sågad i Aftonbladet som jag trodde att vi hade ett samarbete med", skriver han.

"Samma hot som från högerextremister"

När Kulturnytt når Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg är hon bedrövad över den grovheten som används i de hotfulla uttalanden som komikern och programledaren Kringlan Svensson gjorde om henne i AMK (Alla mina kamrater).

– Det som blir så absurt är ju att "Kringlan" kastar ur sig uttalanden och hot som jag bara är van vid att högerextremister annars gör, säger Åsa Linderborg till Kulturnytt och fortsätter:

– Det är högerextremister och rasister som säger att de vill "knulla mig till döds" och "skända mig" och utföra aggressiva sexuella handlingar. Och sen kommer en satiriker, som dessutom jobbar för mig, och säger samma saker. Och det är klart att det är oacceptabelt, vem som än säger det.

Victor Malm polisanmäler

Kristoffer "Kringlan" Svensson skriver i ett sms till Kulturnytt att han "hemskt gärna vill be Åsa om ursäkt". Han fortsätter: "Det här var ett totalt psykbryt som jag ångrar av hela mitt hjärta men tyvärr inte kan göra ogjort". Senare tillägger han att de grova kommentarerna var ett försök till humor men helt misslyckat.

Och under torsdagen kom besked att frilansjournalisten Victor Malm som hotades verbalt på sociala medier av programledaren, komikern och författaren K. "Kringlan" Svensson har anmält Svensson för olaga hot.

Victor Malm säger till Kulturnytt att han tycker att hela situationen är olustig och att han blev väldigt förvånad över hoten eftersom han själv inte tyckte att han hade skrivit en kritisk recension.