Ellen Burstyn, 82, på väg mot regidebuten

3:18 min

Stockholms internationella filmfestival har sparkat igång. Den amerikanska skådespelerskan Ellen Burstyn är på plats i Stockholm. Kulturnytt träffade en rolig historieberättare som kämpar för att få sin första långfilm finansierad.

- I don't know anything about raising money. That's not what I do.

Den amerikanska skådespelerskan Ellen Burstyn är klädd i mörkgrön blus med lika grön sjal. Håret glimmar i blonda och vita nyanser. Numera ser hon sig som en oberoende filmskapare. Hon är 82 år och kommer att regissera sin första spelfilm. Om det går att finansiera den.

- När vi på 70-talet gjorde "Den sista föreställningen", så presenterade man manuset, sen fick man några miljoner från några produktionsbolag.

Efter det rollsatte man med de skådespelare som var rätt. Nu är det annorlunda. Nu får man försöka paxa skådespelare och säga: "Jag har inga pengar, men om jag får finansiering, vill du då jobba med mig"?

Samtidigt som produktionsförhållandena har skapat andra svårigheter för kvinnliga skådespelare än tidigare är det fortfarande männen och de manliga perspektiven som styr branschen, säger Ellen Burstyn.

- De är inte intresserade av att göra film utan av att tjäna pengar. Fokus måste förflyttas från att pengar är Gud, säger Ellen Burstyn.

Att spela in Exorcisten på tidigt 70-tal var en omtumlande upplevelse, säger Ellen Burstyn.

- Nej, jag spelar inte en demons mamma utan mor till en underbar liten flicka. Hon var min dotter.

Ellen Burstyn var begeistrad och väldigt nervös efter att ha läst manuset. Rollen som mamma till en flicka som förvandlas till en demon var krävande. Och att få rollen var inte heller lätt. In i det sista stod det mellan Burstyn och en annan skådespelerska. Regissören William Friedkin sa att Ellen Burstyn fick rollen på grund av sitt utseende.

- Jag ska inte ljuga för dig. Det står mellan dig och en annan skådis.

Ellen Burstyn frågade om han hade träffat den andra skådespelerskan och det hade han inte. Han hade sprungit på henne på en deli och hon såg alldeles hemsk ut. Och jag sa, "det gör jag också när jag går på deli". Han sa att, "tja, men det är så det funkar".

En person som har betytt mycket för Ellen Burstyns karriär är teaterpedagogen Lee Strasberg, som medverkade till att grunda Actors Studio i New York, där Burstyn än i dag undervisar, där hon utvecklade sitt skådespeleri och vördnaden till konst.

- Man utvecklar en särskild vördnad till konsten, utan att bara mata sitt ego. Det förändrar en som människa, konst fördjupar en.

"Exorcisten" visas på fredag den 13 november. Då kommer Ellen Burstyn att tilldelas Stockholm Achievement Award, för sitt livsverk.