"I skuggan av kvinnor" - Imitation av en bra film

2:07 min

I dag är det premiär för "I skuggan av kvinnor", en fransk film på det klassiska temat: Kärlek, älskare och älskarinnor. Regissör är Philippe Garrel.

Pierre är en stilig skitstövel, storlek 47 ungefär. Manon hans fru, lika stilig men muslikt underdånig.

Pierre tror att han är en stor konstnär och Manon har gett upp sin karriär för att stödja maken i hans dokumentära filmskapande. Äktenskapet knakar, älskare och älskarinnor förmörkar horisonten.

Philippe Garell berättar denna djupt konventionella historia med utsökt känsla för bilder. Handlingen utspelar sig på en större stads bakgator, fotot är svartvitt, i långa tagningar skapar han skickligt ett halvtomt glest befolkat stadslandskap där Pierre och Manon syns leva sina liv utan egentlig inblandning av andra än enstaka utomstående.

Garell är uppenbart inspirerad av det franska sextiotalet, jag tänker på Truffaut och jag tänker också på sjuttiotalet och Alain Tanner, schweizaren som var en mästare på att använda sig av berättarröst som Garell också gör.

Men I skuggan av kvinnor blir, till skillnad från de stora mästare den imiterar, inget mer än en stilsäker film och Pierre inget mer än en tröttsam schablon av en pretentiös konstnär som stirrar tomt framför sig alltmedan hustrun lagar middag eller serverar frukost på sängen i något som nog ändå ska vara nutid, fast i Frankrike då. Det är såååå tröttsamt.

Ge honom den örfilen han tigger om och stick sen!

Tänker jag.

Men istället drar Manon djupt efter andan, för med en utsökt gest undan sitt långa hår från ansiktet, Pierre han stirrar än en gång tomt ut i luften.

De är två älskande som varken kan vara ihop eller ifrån varandra, kärleken är svår, man kan inte äga en människa.

Det tål att göras drama av, men då krävs ett manus med åtminstone ett uns av dramatik.