"Madonna lajvar just nu sitt feministiska projekt"

3:20 min

I morgon kväll är det dags för en av popens verkliga ikoner att ställa sig på scenen i Stockholm. Madonna har vid det här laget en karriär som spänner över mr än 30 år, och vi bad kulturjournalisten Maria G Francke, som har skrivit en bok om The Queen of Pop att reflektera över hur relevant Madonna egentligen är i dag. Men för att bedöma det, måste man börja redan i det tidiga 1980-talet.

Missa inte! Digital repris: 45 minuter om Madonnas storhet (2005)

När Madonna slog igenom 1983-84 var de andra popmusikaliska giganterna Michael Jackson, Prince och Bruce Springsteen. Man kan alltså lugnt säga hon stack ut. Därför påverkade hon också så mycket mer än hon hade gjort om hon hade debuterat tre decennier senare.

Om det var någon som tvekade medan hon kråmade sig i gondolen i videon till "Like a Virgin" blev hennes engagemang tydligare i "Papa Don't Preach" där hon sjöng om tonårsaborter och framför allt 1989 i "Express Yourself", som uppmanade alla kvinnor att inte nöja sig med något som är näst bäst. Sådärja. En feministikon var född. Även om hon ärligt talat alltid mer har tagit minoriteters parti och inte bara specifikt kvinnornas.

Drygt tio år till var Madonna en gigant. Både som artist och förebild. Sedan började hon få musikalisk konkurrens. Ur Destiny's Child kom Beyoncé och senare fick vi stjärnor som Rihanna, Katy Perry och inte minst Lady Gaga. Och vem är 2010-talets Madonna om inte Taylor Swift?

Medan Madonna satsat på att samarbeta med låtskrivare och dj:s som gjort henne till en kanske hippare och definitivt smalare artist, är det alltså andra som stått för de där oemotståndliga popdängorna. Hennes turnéer är visserligen fortfarande av mastodontformat men som artist är hon ändå på något märkligt sätt marginaliserad, trots att hennes texter fortfarande osar av girlpower. Utan henne hade vi kanske inte fått Lady Gaga eller Taylor Swift, men själv kämpar hon nu på med att förnya sig. Att åka runt som en levande jukebox och enbart spela sina gamla hits, det ligger inte för henne.

Så å ena sidan kan man säga att hon fortfarande är en viktig förebild och en källa att ösa styrka ur, men att hon kanske vilar på lite gamla meriter. Å andra sidan kan man säga att hennes verkliga insats startar nu, sent i karriären, att det är nu hon verkligen spänner bågen.

Madonna är 57 år. Hon har inte riktigt någon motsvarighet i popbranschen, ingen kvinnlig popstjärna har åldrats med genren på motsvarande sätt. Alltså - hon lajvar just nu sitt feministiska projekt framför våra ögon. Inför stundtals hånfulla kritiker framhärdar hon i sin roll som utlevande och utmanande artist, även nu när hon närmar sig sextio. Det om något är betydelsefullt i en tid då åldersrasismen kan vara skoningslös.