Intervju med årets Tucholskypristagare Arkadij Babtjenko

2:25 min

I Kulturnytt igår berättade vi om att årets Tucholskypristagare är den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko. Tucholskypriset på 150 000 kronor delas ut av Svenska PEN till förföljda och hotade författare och publicister. När årets pristagare kom till Stockholm inför prisutdelningen på söndag sa han att priset framför allt innebär ett stort förtroende.

- Nu krävs det av mig att jag lever upp till det här förtroendet som lagts på mig och det är ett stort ansvar, säger Arkadij Babtjenko. Tucholskypriset instiftades för 30 år sedan till minne av den tyske författaren Kurt Tucholsky, vars böcker brändes i de nazityska bokbålen på 1930-talet. Bland tidigare mottagare finns årets Nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj och Salman Rushdie.

38-årige Arkadij Babtjenko slog igenom för snart tio år sedan med boken "Krigets färger" som handlar om hur han i övre tonåren skickas till kriget i Tjetjenien. Boken hyllades som en modern motsvarighet till Remarques klassiker "På västfronten intet nytt". Också i sitt journalistiska arbete har Babtjenko skrivit om väpnade konflikter och på senare år om gatuprotesterna i Istanbul och Kiev. Han är en skarp kritiker av det nuvarande politiska systemet i Ryssland och säger att det är som om landet de senaste två åren tappat förståndet. - Rysslands nya stora fiende är den franska satirtidningen Charlie Hebdo, säger Arkadij Babtjenko.

- Nu ska Ryssland dra i krig mot tio franska karikatyrtecknare, säger Arkadij Babtjenko ironiskt. Bakgrunden är ett par Charlie Hebdo-teckningar som anspelar på den ryska flygkatastrofen i Sinai nyligen. Babtjenko tycker att det finns betydligt allvarligare frågor att ta itu med i dagens Ryssland. Även om han själv inte tänker åka till Syrien och rapportera om den ryska inblandningen där är han rädd att det kriget kan få lika allvarliga följder för det ryska samhället som kriget i Afghanistan fick för Sovjetunionen.

Som många andra oberoende ryska journalister lever Arkadij Babtjenko på en sorts crowdfunding där hans läsare på nätet helt enkelt sponsrar hans artiklar. - Det sägs att Putin inte förstår sig på Internet och det tror jag stämmer, säger Babtjenko. - Den dag han kommer på vad det är kommer han att stänga ned det direkt - men vi tänker inte berätta om det för honom.