SD vill strypa stödet till teaterpjäsen "Den avvikande meningen"

2:09 min

Pjäsen visas för högstadielever i västra götalandsregionen och handlar om fascismens historia men med kopplingar till samtiden och SD:s inträde i riksdagen. Politisk propaganda säger Heikki Klaavuniemi (SD)

– Vi menar på att pjäsen är en ren följd av missaktade påståenden, fördomar och beskyllningar, det har sin grund och botten i Stefan Löfvens uttalade om oss för något år sen då.

 Heikki Klavuniemi (SD) syftar på Stefan Löfvéns uttalande ifjol om att SD är ett nyfascistiskt parti. Ett uttalande som kom att föranleda en lång debatt om hur partiets ideologi egentligen bör kategoriseras. Uttalandet är också i den aktuella skolpjäsen en utgångspunkt för diskussion mellan lärare och elever, där eleverna får bilda sig en egen uppfattning. Regissören bakom pjäsen, Jens Peter Karlsson, beklagar kritiken men är inte förvånad.

– Det är naturligtvis tråkigt att höra det men det är den förväntade kritiken. SD tenderar att reagera på sånt här med att skrika stopp och förbjud. Men det här är väl underbyggda åsikter som dessutom redovisas för eleverna, att de här åsikterna kommer någonstans ifrån, vi säger rakt ut att det här är saker som ni måste ta ställning till själva.

SD har i flera församlingar i kommuner och landsting visat väldigt tydligt att dem vill styra vad kulturen säger och gärna plocka pengar från kulturen till andra poster menar Jens Peter Karlsson. Jag frågar Heiki Klaavuniemi (SD) om han tycker att det ligger i politikers roll att bestämma vilken kultur som ska visas och inte.

– Nej absolut inte egentligen. Det finns en klassisk princip om att politiker ska hålla en armlängds avstånd till kultur och konst. Det ställer även vi upp på att inte detaljstyra ett innehåll eller sådär.

 Men just den här pjäsen vill ni förbjuda? 

– Inte förbjuda men vi var tvungna att reagera, för här använder man skattemedel och skolar barn att forma en politisk åsikt mot ett invalt riksdagsparti.

Att stoppa pjäsen är inte aktuellt, enligt kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) till GP.

– Nej, verkligen inte. Den dagen vi börjar införa politisk censur och begränsa yttrandefriheten, den dagen är vårt öppna samhälle verkligen hotat, säger han.