Filmen The Wolfpack har läkt familjen Angulo

4:17 min

Stockholms internationella filmfestival pågår för fullt. En omtalad dokumentärfilm är The Wolfpack om familjen Angulo som växer upp i en lägenhet på Manhattan utan kontakt med omvärlden, bara med pappans filmsamling. Filmen vann juryns pris för bästa dokumentärfilm vid filmfestivalen i Sundance. Kulturnytt har träffat två av bröderna, Eddie och Mukunda Angulo som gästar filmfestivalen i Stockholm.

Bröderna Eddie och Mukunda Angulo ser ut som filmfestivalproffs i sina slitna jeansjackor. Men det var inte länge sen de såg sin allra första film på bio trots att det är just film som har präglat deras stormiga uppväxt. Den ena är lillgammal, precis som i filmen, den andra är en lågmäld hårdrockare.

– Vi har bara sett det här bakom scenen, som extramaterial från några av våra bästa filmer. Vi undrade vad det här var där film visades och lärde oss att det finns filmfestivaler. Att vara på en filmfestival är som att en dröm har gått i uppfyllelse, säger Mukunda Angulo.

2010 sprang filmaren Crystal Moselle på bröderna av en slump ute på gatan i New York. Under fyra och ett halvt år var hon sen som en fluga på väggen i familjens hem, berättar den andra brorsan Eddie Angulo.

Resultatet blev The Wolfpack där familjens överbeskyddande pappa uppmuntrar sina barn att inte kommunicera med andra människor.

– Min mamma behandlades som en betjänt nästan. Hon hölls inomhus lika mycket som vi. Mamman lämnade sällan lägenheten. Man hade inget att säga till om, berättar Mukunda Angulo.

– Rädslan och känslan av fångenskap som hon hade, känslan av att man inte kommer någonstans delades av oss också, säger Mukunda Angulo.

Det var framför allt pappans filmsamling som lärde bröderna om livet. Och kärleken till film skapar en länk mellan brödernas skyddade värld och samhället utanför, som de var avstängda från.

I dag vill deras pappa Oscar Angulo försonas men han kan inte riktigt göra det eftersom han är fast i sina föreställningar om hur världen fungerar, menar Mukunda Angulo.

– Om han släpper det kan han finna ro. Men han är inte där än, säger Mukunda Angulo.

Filmen The Wolfpack har gjort att Mukunda Angulo själv har fått en mer försonande syn på sin barndom. I framtiden vill han jobba med konst och film. Och han tycker att The Wolfpack har hjälpt familjen att läka såren från det förflutna.

– Filmen har hjälpt familjen och mig att läka såren från det förflutna, och blicka mot en ljusare framtid, säger Mukunda Angulo.

Brorsan Eddie Angulo vill däremot syssla med musik och pekar på sin t-shirt.

– De här killarna i "Iron Maiden". Det är vad jag gillar.

Eddie berättar att han har ett band. Vad bandet heter är oklart, men han slänger ur sig ett namn.

– Autowreck.

– Motowreck?

- Autowreck!

– Idén är att om du kör med bilen på vägen så kommer du krascha och dö. Så hårda är vi, säger Eddie Angulo.