Möte med The Lobster-regissören

3:06 min

Den grekiske regissören Yorgos Lanthimos är aktuell sin första engelskspråkiga film "The Lobster", som handlar om relationer och priset för kärlek. Kulturnytt träffade honom på Stockholms internationella filmfestival. 

Regissören Yorgos Lanthimos har precis käkat croissant och frukt till frukost. Han berättar att hans fru är från Frankrike, och att han har suttit uppe hela natten och följt nyhetsbevakningen av terrordåden i Paris.

Att göra en film på engelska var inte svårt. Nu har han jobbat med internationellt erkända skådespelare som Colin Farrell och John C Reily, det var åtminstone lite enklare att få finansiering.

– Det här var första gången för mig att arbeta i en så kallad "professionell miljö". Mina grekiska filmer gjordes med extremt låg budget, ofta med kompisar. Man lånade utrustning av varandra.

Den största utmaningen för honom nu var att anpassa sig till en mer strukturerad miljö. Det ställde krav på nya arbetssätt, och nya vanor. Han har på sig mjukisbyxor och en grå tröja, och totalvägrar när jag frågar om jag får fota honom.

Grekisk film har fått mer uppmärksamhet de senaste åren, vilken kanske hjälper filmskaparna på traven. Men situationen är inte bra. Det är svårt att få filmer finansierade, säger Yorgos Lanthimos.

– Jag tror inte att den grekiska filmindustrin saknar mig. Jag är fortfarande en del av industrin. 

I hans nya film "The Lobster" återvänder Yorgos Lanthimos till att undersöka relationer.

Filmen utspelas på ett hotell, men ingen av hotellgästerna är där frivilligt. Singlarna skickas dit av osynliga auktoriteter för att hitta en ny partner inom 45 dagar - annars förvandlas de till djur och släpps ut i skogen.

Människor tvingas hitta kärleken eller försöker förföra varandra för att rädda sitt skinn. Colin Farrells karaktär vill bli en hummer om han misslyckas hitta en ny relation.

Att filmen heter "The Lobster" kan anspela på det människan drömmer om, den perfekta partnern, säger Yorgos Lanthimos vagt.

Det finns nån sorts föreställning om att humrar blir kära och håller ihop livet ut. Och humrar lever ju i typ 100 år, spekulerar Yorgos Lanthimos.

– Det bara blev så att huvudkaraktären ville förvandlas till en hummer. Det fanns en scen där vi ser hans före detta fru käkar hummer. Det hade kunnat vara han, eller inte.

Lanthimos vill observera och avslöja det absurda i hur människor organiserar både sina liv och samhällen.

– Frågor om det finns riktig kärlek, hur man kan hitta kärlek och vad är man beredd att göra för att behålla den. Förhoppningsvis kan vi få människor att fundera över dessa saker. Jag är den sämsta personen att prata med om den här filmen.

Bakom hotellfasaden finns politiska undertoner. I utkanten av hotellet lever ett gäng utbrytare, både människor och djur lever i skogen.

När intervjun börjar närma sig slutet kan jag inte låta bli att fråga:

– Har du sett komediserien "Vänner"?

– Självklart, jag har sett den flera gånger, säger Yorgos Lanthimos.

I en scen klagar Ross över att Rachel dejtar andra killar. Deras vän Pheobe säger:

– Men hon är din hummer! Humrar håller ihop livet ut, man ser gamla humrar hålla varandra i klorna.

Yorgos Lanthimos skrattar till och säger:

– Jag antar att föreställningen om "att hålla ihop livet ut" är välkänd bland humrar. Jag vet inte ens om det är sant.