"Svindlande höjder" - kortteater på teater moments nya pyttescen

2:26 min

Hur skulle det bli om man stängde in Emily Brontës roman ”Svindlande höjder” från 1847 i en pytteliten salong, frågade sig teater moments Åsa Berglund Cowburn när hon tittade in i teaterns stökiga lilla förråd. Och visp - nu i helgen invigde moment teater i Gubbängen sin nya pyttelilla scen med plats för blott fyra åskådare och spelar en 12 minuter lång version av Brontës dramatiska kärlekssaga bland vindpiskade hedar. Ingen Heatcliff men väl två Cathys på pyttescenen. Maria Edström var på en av fredagens tre premiärer.

”Madame Bovary – det är jag!” sa ju Gustave Flaubert om sin anti-hjältinna och frågan är om inte detsamma gäller för Emily Brontës anti-hjälte Heathcliff – denne liksom eurptivt bistre och galet passionerade mansfigur, ett hittebarn, en gökunge, den andre med alla sina frånstötande och lockande attribut.

För när vi nu på moment stänger in oss i, ja liksom en sån där garderob som små flickor gärna stänger in sig i och leker sina hemliga lekar, så är det två Cathys, Sofia Rönnegårds fina, söta som gifter sig med mesen Linton och så Lotta Östlin Stenshälls vilda, håriga, pilska som älskar Heathcliff - två sidor av samma flicka. Och Åsa Berglund Cowburn har skapat ett helt intagande crazy totalkoncept med alla blommor, väskor, paljetter, rysch och pysch och en bandspelare med Kate Bush Wuthering Heights. Det är så skojigt och rörande och helknäppt, vi sitter där och ler tårögt som föräldrar som bjudits in till det allra heligaste. Och efter inte ens en kvart är allt över, som en dröm du drömt i en hastig tupplur.

Men det överaskande är den högoktaniga feministiska radikaliteten; Cathys omstörtande kärlek till Heathcliff är ett slags befrielsekamp – han blir vägen för Cathy till sig själv. Det förstod Brontë och även Kate Bush med sina rader:

 “Heathcliff, det är jag, din Cathy. Jag har kommit hem. Jag är så kall! Släpp in mig genom ditt fönster.”