"Vi har rätt att vara rädda"

2:16 min

Den populära talk-showen On n’est pas couché, på franska TV2 hade i lördags underrubriken Vi är solidariska. Franske författaren Yann Moix var en av de inbjudna gästerna.

"Vi har rätt att vara rädda. Jag tror att bödlarna inte är rädda. För de tycker om döden. Vi däremot känner rädsla, för vi älskar livet."

Det sa den i Frankrike kände författaren Yann Moix i TV-programmet «On n’est pas couché ». Flera författare, skådespelare och sångare var inbjudna i programmet där man med sorg fördömde helgens attentat. Populära skådespelerskan Cathérine Frot sa i sin tur att de människor som vill döda Frankrike, också vill döda kulturlivet.

I programmet blickade man även tillbaka i tiden, till januari månad och dödsskjutningarna på satirtidningen Charlie Hebdo. Fredagens attentat har snabbt satt spår hos landets tecknare. Jean Julien har ritat ett fredsmärke med Eiffeltornet och kallar den för Peace for Paris. Många människor har börjat skicka sms med teckningen, istället för en smiley.

Filmbolaget som står bakom regissören Nicolas Boukhriefs film "Made in France” har dock bestämt sig för att skjuta upp premiären. Filmen som handlar om franska jihadister skulle egentligen ha premiär på onsdag. När den nu släpps är ännu oklart.

Paris métrobolag RATP har dock bestämt att filmaffischerna ska plockas ned från tunnelbanan. De visar en kalashnikov, stor som Eiffeltornet och det känns för provocerande. Och även om vissa biografer åter började visa film igår kväll, är många teatrar, konsertlokaler och muséer fortfarande stängda på begäran av Paris kulturråd.

Men musikproducenten Christophe Bosc rasar. Han har i kulturella TV-tidningen Télérama gått ut i ett upprop och begärt att man så snabbt som möjligt låter öppna portarna till kulturlivet igen. Man får inte kapitulera för islamisterna, säger Bosc. Utan det gäller att snabbt komma ut ur denna vidriga krigssituation och låta kulturen leva åter igen.