J:son-stipendiet till Filip Jers

Munspelaren Filip Jers blir den första som tilldelas J:son-stipendiet på 20 000 kr.

Juryn motiverar sitt val bland annat med att Jers är "en spelman som strålar av smittande energi i allt han tar sig för. Med stor känsla för sitt instrument har han etablerat sig som en av Sveriges främsta instrumentalister. Hans förmåga att väva samman idéer, hans nyfikenhet och vilja till fortsatt utveckling resulterar i ny spännande musik med stort personligt uttryck", enligt ett pressmeddelande.

Jers har redan vid 27 års ålder vunnit två guld i munspels-VM, medverkat på många skivinspelningar och är över huvud taget en mycket anlitad musiker.

Stipendiet är instiftat efter flöjtisten, pianisten och kompositören Björn J:son Lindh som skrev låtar som "Brusa högre lilla å" och "Härifrån till evigheten", och som avled 2013.

Stipendiet förvaltas av Musikerförbundet och ska delas ut en gång om året till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genreöverskridande i J:son Lindhs anda.

Filip Jers tar emot stipendiet på Janne Schaffers årliga julkonsert i Stockholm i december. Det är en konsert som Schaffer började ge tillsammans med J:son Lindh 1993.