Anneli Dufva om Madonna-konserten: "Det kändes som en symbolisk handling bara att gå dit"

2:41 min

Officiella byggnader och kulturinstitutioner över hela världen var i helgen i solidaritet upplysta i den franska trikolorens färger - så också Globen i lördags kväll då Madonna framträdde på Tele2-arenan - hennes första konsert någonsin i Stockholm.

Anneli Dufva, du var där - allra först: terrorattackerna kom att prägla också den här kvällen, hur då?

- Först genom bara det faktum att själva handlingen, att gå till en offentlig plats med en stor folksamling, kändes symbolisk i lördags.

Sedan - genom att Madonna, ungefär halvvägs in i konserten höll ett tal om hur hon hade tänkt ställa in spelningen, efter vad som hänt i Paris, men sedan känt att "Nej, varför ska jag ge det till dem, varför ska de få vinna?"

Sedan talade hon i närmare fem minuter om vikten av att respektera våra medmänniskor, på djupet och varje dag - hur det enda som kan förändra världen i grunden är vi själva och hur vi handlar mot varandra - bara kärlek kan förändra världen - och så bad hon om en tyst minut för offren och deras familjer.

Vad säger det här om Madonna som artist idag?

- Att hon fortsätter som hon alltid gjort genom att ständigt vilja - och vara - mer än bara en popstjärna. Jag skulle inte bli förvånad om hon i någon form gav sig in i politiken. För även om det är imponerande att se hur hon fortfarande dansar som hon alltid gjort och som ett superproffs river av sin genomarbetade show, så skulle jag säga att hon var som allra mest närvarande och laddad när hon höll detta tal.

Och som konsert, vad var höjdpunkten?

- Det blev utan tvekan den tysta minuten - som verkligen blev tyst, i denna stora arena, följd av en avskalad version av hennes både mest älskade och kanske bästa låt - "Like A Prayer" - i skenet av publikens tusen och åter tusen små ljus.