Natur & Kultur köper Weyler förlag

Stiftelsen Natur & Kultur köper Weyler förlag som sedan 2007 gett ut böcker under förlagsnamnet Weyler. Det avslöjar Natur & kultur i ett pressmeddelande.

Weyler förlag kommer att drivas helt självständigt från Natur & Kultur. Bland Weylers författare finns bland andra Tomas Bannerhed, Kjell Johansson, Björn af Kleen, Hilary Mantel, Marilynne Robinson och Maciej Zaremba. Weyler har tre anställda och har sedan starten 2007 gett ut cirka 100 titlar. De kommer att fortsätta sin utgivning av cirka 18 titlar om året med samma inriktning som idag.

"Weyler är ett litet litterärt förlag men med stor synlighet och en oerhört fin utgivning. Med köpet av Weyler förlag får stiftelsen en större närvaro på allmänmarknaden och möjlighet att arbeta nära ännu fler författare", säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur i pressmeddelandet.

Enligt Svante Weyler var fjolårets förlust ett tungt vägande skäl för försäljningen, skriver TT. Omsättningen ska ha sjunkit med 1,5 miljoner kronor mellan år 2014 och 2015.

"Det här gör att vi säkrar en framtid för förlaget. När man sysslar med så otroligt långsamma saker som skönlitteratur är det otroligt viktigt att kunna säga till författarna att den här boken ger vi ut om tre år eller om fem år, eller att det här författarskapet behöver tio år på sig och jag kommer att vara där, vi kommer att vara där", säger Svante Weyler till TT.

Ytterligare en orsak till försäljningen ska ha varit den snabba tekniska utvecklingen på bokmarknaden.

"Marknaden för kvalificerad skönlitteratur och fackprosa har inte blivit enklare, då blir det viktigare med den här typen av långsiktighet och trygghet", säger Svante Weyler till TT.