Martin Soneby är en av komikerna som ingick i AMK. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
1 av 2
Martin Soneby är en av komikerna som ingick i AMK. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Kristoffer "Kringlan" Svensson, Arkivbild. Bild: DANIEL NILSSON/TT
2 av 2
Kristoffer "Kringlan" Svensson, Arkivbild. Bild: DANIEL NILSSON/TT

Humorgruppen "Alla mina kamrater" lägger ned

Gruppen bakom humorpodden "Alla mina kamrater" lägger ner. Beskedet kommer efter turbulensen kring gruppen den senaste tiden.


I går, onsdag, skickade gruppen ut ett meddelande till sina bidragsgivare och där skriver en av medlemmarna, komikern Martin Soneby, att AMK som begrepp är över. Det skriver Dagens Nyheter. Senare idag ska ett officiellt pressmeddelande skickas ut.

Tidigare i veckan kom beskedet att både varuhuskedjan Åhléns och podd-distributörerna A cast bryter sitt samarbete med gänget bakom humorpodden "Alla mina kamrater".

Anledningen är det poddavsnitt av "AMK Morgon" som publicerades förra veckan då humorprofilen Kristoffer "Kringlan" Svensson, var gäst och uttalade grova hot riktade mot Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Måns Ulvestam, vd på A cast som distribuerat poddcasten där Kringlan var gäst, säger till Kulturnytt:

– Vi har sagt upp dem. Det fanns ingenting annat att göra, givetvis. Vi är ett kommersiellt bolag och det är viktigt för oss vilka vi blir associerade med.

AMK vill inte kommentera händelserna eller följderna men skriver på sin sajt att de agerade för svagt, borde ha skött det bättre och ber om ursäkt för det inträffade.

Detta har hänt

Tisdag 10 november

Aftonbladet publicerar en recension skriven av kritikern Victor Malm, av romanen "Omänniskor" av Nanna Johansson och Kristoffer "Kringlan" Svensson. Malm skrev bland annat ”jag gläds över boken, kanske framför allt för att författarna lämnar sin simpla whiteboardsatir hemma” och syftade på att författarna är med i Aftonbladetpodden "Lilla drevet".

Onsdag 11 november

Kristoffer "Kringlan" Svensson Twittrar att Victor Malm "ska få ansiktet sönderslaget". Medverkade i podden AMK (Alla mina kamrater) där han bland annat hotade med att döda Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och "dra en yxa i fittan" på henne. Aftonbladet meddelar att man bryter samarbetet med "Kringlan" Svensson.

Torsdag 12 november

Även Sveriges radios satirprogram "Public service" bryter samarbetet med komikern och författaren efter hans uttalanden. Kritikern Victor Malm meddelar att han polisanmäler "Kringlan" Svensson för olaga hot. 

Fredag 13 november

Förlaget Rabén & Sjögren, som har publicerat Nanna Johanssons och "Kringlan" Svenssons roman "Omänniskor", meddelar att det inte blir något fortsättning på den tänkta trilogin för "Kringlans" del. "Nanna Johansson har valt att skriva vidare på trilogin själv", säger förlaget och tar avstånd från hoten. Även Malmö stadsteater, en annan av Kristoffer "Kringlan" Svenssons uppdragsgivare, kritiserar uttalandena. Och företaget Acast, som distribuerar podden AMK meddelar att de för diskussioner med de ansvariga för podden.

Måndagen den 16 november

Varuhuskedjan Åhléns bryter sitt samarbete med gänget bakom humorpodden "Alla mina kamrater".

Tisdagen den 17 november

Malmö stadsteater fattar beslutet att lägga ner den planerade föreställningen "Croque Monsieur", som delvis skrivits av "Kringlan" Svensson. A Cast meddelar till Kulturnytt att de bryter sitt samarbete med podden AMK (Alla mina kamrater). 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".