Europeiska pressröster om attackerna i Paris

2:30 min

Fredagens koordinerade terror-attacker i Paris har förstås kommit att prägla nyhetsflödet de senaste dagarna. Så också på kultursidorna och -sajterna. Simon Sarnecki har tillsammans med redaktionen läst och sammanställt några kultur-röster som skriver utifrån attentatet.

- Mycket handlar förstås om sorgen och chocken. Om vi börjar med franska röster skriver till exempel Didier Péron, kulturansvarig i den franska dagstidningen Libération, om attacken som ett slag mot den den unga, progressiva, kärnan i det franska kulturlivet.

- I attacken mot Charlie Hebdo var syftet att tysta det äldre gardet av vänsterliberaler. Nu är det de unga som ska decimeras. Gemensamt för de båda attackerna är att terroristerna överraskar och straffar ett kollektiv som umgås och har trevligt tillsammans.

- Den franska aktivisten och författaren Rokhaya Diallo har ett annat perspektiv. Hon berättar i en intervju för amerikanska public service-bolaget NPR om sina upplevelser av att som mörkhyad och muslim ständigt behöva avkrävas att ta avstånd från våldet och terrorismen. Hon skriver så här:

"Människor som inte är vita, människor som är muslimer är ständigt tillfrågade var dom kommer ifrån, det finns en misstänksamhet mot muslimer. Eftersom dom inte betraktas som helt franska måste dom uttala sitt motstånd högre än andra fransmän. Och det är ett problem eftersom vi är fransmän och alltid har varit det och jag tycker inte att det ska ifrågasättas varje gång det är någon typ av kris".

Har du hittat några andra perspektiv utanför fransk press?

- Ja, en helt annan reaktion hittar vi till exempel hos skribenten Lenz Jacobsen som igår ifrågasatte om det ingår i det tyska public service-uppdraget att vara känslosam. Det är något som kvällsankaret Claus Kleber i ZDF tydligen varit efter attackerna. Lenz Jacobsen tycker att rapporteringen, i tysk public-service, varit ett mischmasch av tårar, känslor och fakta och inte helt lyckat.

- Ytterligare ett annat perspektiv hittar vi i den oberoende ryska tidningen Nowaja Gazeta. Där skriver författaren, Dimitrij Bykov en text som kritiserar en allmänt spridd uppfattning i Ryssland, att Europa är alltför öppet och tolerant och att det här är konsekvenserna av den europeiska liberalismen.