Fotbollsdans med kvalitet

1:12 min

I helgen var det urpremiär och enda föreställningen av ÖFK- dans på Storsjöteatern i Östersund. Det var Östersunds FK:s fotbollslag som visade upp resultatet av årets kulturprojekt: ett dansprogram. För det är en del av fotbollslagets verksamhet. Förra året gjorde laget en konstutställning, året dessförinnan skrev de en bok och första året en teaterföreställning.

Gunnar Bolin såg föreställningen.

Det är inte lite djärvt att låta ett helt fotbollslag, alla tränare och kanslipersonal dansa tillsammans i ett femtio minuter långt program. Och det är modern koreografi signerad Maria Nilsson Waller och hennes assistent Elin Hedin och den bygger på massan, laget, klubben med enstaka avstick i individuella eller duodanser.

Och - det är bra.

Självklart är en del av kvaliteten att det är just elitfotbollspelare som med högsta koncentration och utan en enda ironisk grimas dansar för mig. Och det är vackert.

Visst, kroppen är deras redskap även på en fotbollsplan men mjukheten, följsamheten och uttrycksförmågan den har man inte, den måste man erövra och det har Östersunds FK gjort i ett av de märkligaste mest rörande och bästa projekt jag sett eller läst om som en elitidrottsklubb har gjort.

Ett projekt som har fört dem ändå upp i allsvenskan, från fjärde divisionen, på fem år. Som första lag någonsin från det stora Norrländska inlandet. Suveräna fotbollsspelare - och dansare.