Skribenter i USA reagerar på terrordåden

2:19 min

Vår korrespondent i Washington har läst om starka känslor på debattsidor och i analyser på andra sidan Atlanten.

 

I tidskriften The Atlantic skriver Megan Garber om att så många färgat sin profilbild på Facebook i trikolorens färger, blått-vitt-rött efter attentaten i Paris.

Det ligger nåt i att det är självcentrerat, att konvertera sin medkänsla till inställsamhet, det är ett slags slapphet, en slags uppvisning, skriver hon i ett långt resonemang med sig själv som ändå slutar i att Facebook är en del av den tillgång människor har till varandras liv genom internet.

Uttrycken av medkänsla kan vara konstiga ibland, skriver hon, att trycka på en knapp för empati, men det är trots allt något djupt mänskligt att visa medkänsla, att det kunde ha varit vi. Det kan påverka politik och kultur i ett land. 

I Weekly Standard skiver den konservative Mark Steyn att han är "utislamerad" "I´m islamed out". Jag är trött på islam dygnet runt. Väst kan inte vinna det är med sin schitzofrena strategi att försöka slå ut mål eller människor, men inte ideologin. Steyn skriver att väst inte griper in alls när det kommer till den "obönhörliga" islamiseringen av stora delar av västs egna samhällen. 

Antropologen Scott Atran skriver i The New York Review of Books det är en vanlig föreställning att många av dem som radikaliseras i sina hemländer kunde stoppas lättare om de fick jobb eller utbildning.

Han hänvisar till en ännu inte publicerad rapport från Världsbanken som kommer fram till att det inte finns några trovärdiga sådana samband.
Skälet till att det inte publiceras är, enligt en representant på Världsbanken som Scott Atran talat med, att bankens kunder inte skulle gilla det eftersom de investerat så mycket i den modellen.

Alexandra Schwartz skriver i The New Yorker om att terrorattentat i världen får så olika stor uppmärksamhet. Efter alla sympatiyttringar för Paris började folk fråga sig , i tidningar, på bloggar, Twitter varför Beirut, där 43 människor dödades av en självmordsbombare förra veckan, nästan helt hade ignorerats.

Det vore absurt att påstå att det inte finns något svar på den frågan, skriver Alexandra Schwartz. Alla utanför Beirut är vana vid att ignorera våld i Beirut, för vi förväntar oss att det ska inträffa där.