Kristoffer "Kringlan" Svensson, Arkivbild. Bild: DANIEL NILSSON/TT
Kristoffer "Kringlan" Svensson, Arkivbild. Bild: DANIEL NILSSON/TT

Planerad föreställning av Kringlan Svensson läggs ner

På fredagsmorgonen hade Malmö stadsteater ett krismöte, kring den revy som ska ha premiär i december och där texterna bland annat skrivits av komikern "Kringlan" Svensson. Nu har Malmö stadsteater fattat beslutet att lägga ner den planerade föreställningen "Croque Monsieur".

Vad är det egentligen som hänt? Kronologisk faktaruta längst ned i artikeln

"Croque Monsieur" har delvis skrivits av komikern Kringlan Svensson, men föreställningen blir inte av. Orsaken är den senaste tidens turbulens efter hans uttalanden om Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och frilansjournalisten Victor Malm på Twitter och i podden "Alla mina kamrater". Man kommer nu att skriva en ny revy. 

Föreställning av Kringlan Svensson som skulle haft premiär i december. 

”Vi tar starkt avstånd från K Svenssons uttalande och vi måste nu vidta åtgärder som vi inte alls var beredda på då vi hade repetitionsstart på revyn för en vecka sedan. Även om K Svensson haft ett strikt professionellt uppdrag från teatern, tillsammans med Valle Westesson, och revyn varken handlar om honom eller speglar hans personliga åsikter och värderingar, kan vi inte gå vidare med ett material som han varit medförfattare till”, säger teaterchefen Petra Brylander i ett pressmeddelande.

Under måndagen rapporterade Kulturnytt att varuhuskedjan Åhléns bryter sitt samarbete med gänget bakom humorpodden "Alla mina kamrater", där K Svensson gjorde sina grövsta uttalanden.

Nu är det klart att även podd-distributörerna A Cast bryter med AKM (Alla mina kamrater). Till Kulturnytt säger Måns Ulvestam, VD på A Cast:

– Vi har sagt upp dem. Det fanns ingenting annat att göra, givetvis. Vi är ett kommersiellt bolag och det är viktigt för oss vilka vi blir associerade med.

Detta har hänt

Tisdag 10 november

Aftonbladet publicerar en recension skriven av kritikern Victor Malm, av romanen "Omänniskor" av Nanna Johansson och Kristoffer "Kringlan" Svensson. Malm skrev bland annat ”jag gläds över boken, kanske framför allt för att författarna lämnar sin simpla whiteboardsatir hemma” och syftade på att författarna är med i Aftonbladetpodden "Lilla drevet".

Onsdag 11 november

Kristoffer "Kringlan" Svensson Twittrar att Victor Malm "ska få ansiktet sönderslaget". Medverkade i podden AMK (Alla mina kamrater) där han bland annat hotade med att döda Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och "dra en yxa i fittan" på henne. Aftonbladet meddelar att man bryter samarbetet med "Kringlan" Svensson.

Torsdag 12 november

Även Sveriges radios satirprogram "Public service" bryter samarbetet med komikern och författaren efter hans uttalanden. Kritikern Victor Malm meddelar att han polisanmäler "Kringlan" Svensson för olaga hot. 

Fredag 13 november

Förlaget Rabén & Sjögren, som har publicerat Nanna Johanssons och "Kringlan" Svenssons roman "Omänniskor", meddelar att det inte blir något fortsättning på den tänkta trilogin för "Kringlans" del. "Nanna Johansson har valt att skriva vidare på trilogin själv", säger förlaget och tar avstånd från hoten. Även Malmö stadsteater, en annan av Kristoffer "Kringlan" Svenssons uppdragsgivare, kritiserar uttalandena. Och företaget Acast, som distribuerar podden AMK meddelar att de för diskussioner med de ansvariga för podden.

Måndagen den 16 november

Varuhuskedjan Åhléns bryter sitt samarbete med gänget bakom humorpodden "Alla mina kamrater".

Tisdagen den 17 november

Malmö stadsteater fattar beslutet att lägga ner den planerade föreställningen "Croque Monsieur", som delvis skrivits av "Kringlan" Svensson. A Cast meddelar till Kulturnytt att de bryter sitt samarbete med podden AMK (Alla mina kamrater). 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".