Instagramkonstnärer från Luleå: "På vår kanal är vi normen"

2:27 min

Att kommunicera med bilder har blivit allt vanligare i takt med att fler använder sig av smart phones och sociala medier. Det skapar möjligheter för fler att få synas och att nå ut till väldigt många. Instagramkonstnärerna Elizabeth och Victoria Lejonhjärta ser sociala medier som en möjlighet att synas och uttrycka sig utan att behöva ta hänsyn till fördomar och förväntningar.

- Vi använder oss väldigt mycket av afrofuturism. Vi återskapar oss själva i en framtid. Samtidigt som vi visar mycket naturbilder. Vi gillar också att leka med hela cyborg- och alienkonceptet. Saker som inte behöver förhålla sig till mänskliga normer.

Systrarna kommer från Luleå och har svenska, samiska, gambianska och senegalesiska rötter. De stöter på många och ofta motsägelsefulla fördomar och förväntningar.

- Om man kommer från Norrbotten så finns förväntningen först och främst att man ska vara vit, man ska inte ha någon annan kulturell bakgrund. Man kanske inte ska vara så kreativ heller.
- Som kvinna ska man vara ganska passiv, eller det är så kvinnor porträtteras när man porträtterar Norrbotten. Men samtidigt kanske det finns andra förväntningar på en som brun kvinna. När man porträtterar brun hud på film så är det ofta i en urban kontext och det tillskrivs aggressivitet och våld till personers känslospektrum.

Att publicera sig själv på sociala medier blir ett sätt att komma undan förväntningarna eller kanske till och med skriva om dem.

- Vi har aldrig sett oss själva representerade någonstans, så vi har tagit kontroll över det själva. Att man får ta plats och får synas och normalisera sig själv. För på vår kanal är vi normen.

Victoria Lejonhjärta tror att bilder är viktiga för hur vi förstår världen, och citerar poeten Athena Farrokzhad som skrivit om hur språket styr oss.

- "Språket bestämmer ramarna för världen i vilken människor handlar". Det är också applicerbart på bildspråket. För om man tillhör en marginaliserad grupp så har man hela sitt liv blivit tillsagd genom bilder vem man är eller vem man inte är. Bilder är ju en form av kommunikation. Det blir en sorts maktförflyttning när man tar makten över sin egen representation och sin egen subjektifiering.