Leena Yadav belönades på Stockholms filmfestival

0:30 min

Priset, Stockholm Impact Award, går till regissören Leena Yadav för dramat "Parched om en liten indisk by där ett bröllop inte går som planerat.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei är på besök i Sverige, som gäst på Stockholms filmfestival där han lett juryn i den kategori som ska premiera filmer som tar tempen på samtiden, Stockholm Impact Award. Priset gick alltså till regissören Leena Yadav för dramat "Parched". 

Fredrik Wadström var på plats på utdelningen och träffade Ai Weiwei som tidigare inte har kunnat lämna Kina på grund av myndigheternas beslut, men som nu sen en tid vistas i Europa.

Det är första gången som Stockholms filmfestival delar ut priset. Juryn för sektionen Stockholm Impact har letts av den kinesiske konstnären Ai Weiwei och juryn motiverar sitt val med bland annat följande: "Filmen ger en unik inblick i kvinnors liv på den indiska landsbygden."

Prissumman är på en miljon kronor, vilket möjliggjorts genom ett samarbete med Stockholms stad. Tanken med det nya priset är att hjälpa till att sätta ljus på en profilstark filmskapare som utmanar och tar temperaturen på samtiden.

– Det är viktigt för konstnärer att kommunicera genom att träffa andra kulturarbetare, säger Ai Weiwei som gläds åt att kunna vara på plats.