"Smart och dystopisk Hunger Games: Mockingjay 2"

2:36 min

Det är dags att avrunda filmsviten om Katniss Everdeen och hennes kamp mot den diktatoriska president Snow. Nu kommer fjärde filmen The Hunger games: Mockingjay part 2. Och Kulturnytts Emma Engström imponeras av detta dystopiska hungerspel deluxe.

Hur är filmen?

– Den är spännande och välspelad, smart och paradoxalt nog härligt dystopisk. På många sätt den bästa av de fyra filmerna.

– De två första var rätt lika varandra och handlade om de direktsända gladiatorliknande spelen som diktatorn Snow iscensatt för att hålla befolkningen i schack. Den tredje filmen var mest en transportsträcka. Nu blir det allvar i det här landet som Suzanne Collins döpte till Panem efter det romerska imperiets begrepp bröd och skådespel.

– Katniss skickas i propagandasyfte in i den svårtåtkomliga huvudstaden, där diktatorn Snow har gjort hela staden till ett slags hungerspel. Men hon är trött på att vara motståndsrörelsens marionett.

– Filmen fungerar bättre än boken och förädlar seriens viktigaste teman, de som handlar om en kritik mot klassamhället och mot att vuxna på olika sätt utnyttja unga för egen vinning. Och det är en film som ligger läskigt nära sin tid.

På vilket sätt?

– Man kan jämföra med Matrixfilmerna som i slutet av 90-talet lyckades formulera känslor av övervakning och kontrollförlust som kom av att samhället blev allt mer digitalt. Hungerspelen sätter fingret på en krypande känsla som jag kan känna igen av att hela verklighetens grundstruktur är medial och att livet är en enda lång liverapportering där det blir allt svårare att hålla isär fiktion och verklighet.

– Och sista filmen är ännu mer ambitiös och visar hur kampen för demokrati lätt förvandlas till ett nytt förtryck. Som sagt, det är mörkt, men också grymt underhållande.