"Hotet kommer inifrån" står det på affischen till "Made In Paris"
"Hotet kommer inifrån" står det på affischen till "Made In Paris"

"Made in France" dras tillbaka. Igen.

Samuel Blumenfeld: Bra beslut att stoppa filmen
2:53 min

Förra veckans terrordåd i Paris fortsätter att få konsekvenser för kulturlivet i Frankrike. Ikväll skulle det varit premiär på filmen "Made in France" av Nicolas Boukhrief, men filmen har dragits tillbaka eftersom ämnet hamnar obehagligt nära verkligheten.

Thrillern Made in France handlar om fundamentalistiska kretsar i Paris förorter sett genom ögonen på en muslimsk kulturjournalist som infiltrerar sig i en jihadist cell.

Filmen är inspirerad av attentaten i Frankrike 1995 och av skjutningarna kring den judiska skolan i Toulouse 2012.

Made in France skulle haft premiär onsdag kväll. Men efter attackerna den 13 november bestämde filmbolaget att skjuta på premiären.
Detta har uppmärksammats stort i fransk media.

Le Monde's kände filmkritiker Samuel Blumenfeld, tycker att det var ett bra beslut.

Filmbolaget hade inget annat val, menar han. Dels vore det fel att släppa filmen med tanke på den känsliga frågan som tas upp. Och dessutom vore det omöjligt att sköta säkerhetsfrågan kring visningen. En sådan här film behöver extra säkerhet så att ingen djihadist får för sig att hota biografen där den visas, tror Samuel Blumenfeld på Le Monde.

Det är dock inte första gången som filmens premiär skjuts upp. För egentligen skulle den ha visats redan i januari 2015. Men då inträffade dödsskjutningarna på satirtidningen Charlie Hebdo vilket satte stopp för den, den gången.

Regissören Boukhrief själv ger inga intervjuer för tillfället. På filmbolaget låter man meddela att attentaten chockat alla som arbetat med filmen.
Det är uppenbart att man har svårt att hantera promotion kring filmens känsliga tema.

Paris métrobolag Ratp har bestämt att filmaffischerna ska plockas ned från tunnelbanan. De visar en kalashnikov, stor som Eiffeltornet och det känns för provocerande i dagsläget.

Filmens undertitel är Hoten kommer inifrån och det är precis vad vi fått erfara i dessa dagar, säger Samuel Blumenfeld på Le Monde till mig.
Han tycker att Made in France är en bra och pedagogisk film.

Blumenfeld understryker att det aldrig hade kunnat gå att göra en dokumentär om djihadister i Frankrike. För ingen skulle givetvis släppa in en journalist att filma där.

Det märks att Nicolas Boukhrief är väl dokumenterad och det ger ett stort plus för Made in France trovärdighet, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".