Hjältesaga på riktigt – Björn Jansson om "He named me Malala"

1:34 min

Bland alla superhjältefilmer på bio, så har Björn Jansson hittat en film om en verklig hjälte. Filmen heter He named me Malala.

Nu när så mycket handlar om våld och hat, så kan vi behöva historier om människor som gör skillnad, som bidrar till en bättre värld. En sån röst tillhör Malala.

Davis Guggenheim har gjort den sevärda dokumentären som både är ett vardagsmöte med Malala och visar bilder från hennes engagemang för alla barn som inte får gå i skola. Hennes kamp som började hemma i Pakistan tar henne nu runt jorden. Hon har startat en fond som ger syriska flyktingbarn skolgång, hon möter barn i Kenya, talar inför FN och möter världens ledare.

Hon får frågan i filmen om hon tog upp drönarna med Obama - självklart, svarar hon.

Filmens titel He named me Malala, syftar på historien om hur hon fått sitt namn. Den berättas redan i början av filmen... namnet har hennes pappa gett henne efter en ung kvinna som fick afghanerna att inte ge upp i kriget mot engelsmännen. Hon sa till männen att det var bättre att leva en dag som ett lejon än 1000 dagar som slav.

Men det som kunde ha blivit ett enkelt hjälteporträtt får mer mänsklighet, när vi också får se henne retas med småbröderna. Eller se henne visa upp fysikprovet från skolan i Birmingham, där hon för tillfället bor.

He named me Mandala är också en dokumentär om Malalas far och deras relation, en man som vid Malalas födelse ritade dit hennes namn på det stora 300-åriga släktträdet. Som den första kvinnan bland alla namn.